S04A24 – Allergie voor malware

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en delen hun informatiebeveiligingsupdate. Samen kondigen ze de evenementen voor volgende week aan en delen ze een productiviteitstip die ze van een gezamenlijk contact aangereikt kregen.

 Nieuws

De IT Bro’s blaffen als vanouds weer Windows build-nummers:

  • Build 22635.3790 van 21 juni in het bètakanaal biedt Phone Link in het Menu Start.
  • Build 22621.3810 van 25 juni geeft een Preview-doorkijkje in de nieuwe functionaliteit die Windows 11 staat te wachten op 9 juli (Patch Tuesday)
  • Build 19045.4598 biedt ook Preview-functionaliteit, maar dan voor Windows 10.

Raymond stipt een known issue aan; in Windows 11 sinds de installatie van de juni-updates kun je een Access denied-foutmelding krijgen wanneer je Pro naar Enterprise upgradet. Voor Windows Server 2022 zag Sander een out of band update die een issue verhelpt richting Azure Synapse SQL Serverless Pool-databases. Deze schieten spontaan op ‘Recovery pending’.

AI volgens Apple (Apple Intelligence) komt (voorlopig) niet naar Europa. Luisteraars buiten Europa kunnen AI wel gebruiken, maar dan alleen op toestellen met de A17-processor, en nieuwer.

De Lumia 920 herrijst! HMD Global komt met fantastisch nieuws voor mensen die op zoek zijn naar een onverwoestbare Android-smartphone. Google introduceerde 52 additionele talen voor live ondertiteling in Google Meet en werkt aan real time vertaling voor de in totaal 87 talen.

Mensen die Apple Pay gebruiken met een Hongaarse bankrekening hebben last van onverklaarbare afschrijvingen.

Informatiebeveiligingsupdate

Kaspersky wordt uitgesloten van verkoop en updates in de VS. Hoe moeten organisaties nu malware die gemaakt wordt in het Vrije Westen detecteren?

Qilin publiceerde 380 GB aan buitgemaakte Britse patiëntgegevens. DZ Bank lekte klantgegevens.

Wanneer je ongestoord van je AirPods gebruik wilt blijven maken, dan is het zaak deze te updaten.

Evenementen

Hoewel de opstelling van het Nederlandse herenvoetbalteam tegen Roemenië nog niet bekend is, is die van de Azure APE’s dat wel: op dinsdagavond 2 juli 2024 kun je aanschuiven bij Dinant Paardekooper, Arnold van Wijnbergen en Suzanne Daniels bij Microsoft Nederland.

Op donderdagmiddag 4 juli ben je van 14:00 tot 16:00 welkom bij de Rabobank in Utrecht voor een inspirerende meetup over self-sovereign identities. ’s Avonds organiseren Microsoft & Security NL een meetup bij Mosadex E-health in Nijmegen rondom Defender for Cloud en de Sovereign Cloud.

Productiviteitstip

Michael Waterman tipte de IT Bro’s een Notepad-productiviteitstip. Omtrent threat hunting verkreeg hij een truuk om simpel en snel de datum en tijd van het systeem toe te voegen aan een tekstbestand in Notepad: F5.