S04A25 – The Rotten Apple Theory

In aflevering 25 van seizoen 4 duiken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer in het meest recente nieuws. Ze zetten je op scherp in de informatiebeveiligingsupdate en praten bij met future-historian Aragorn. Raymond deelt een productiviteitstip

Nieuws

Het Windows-ontwikkelteam zat niet stil afgelopen week. Op 28 juni brachten zij build 26244 uit in het blauwe kanariekanaal. In het ontwikkelaarskanaal zag Raymond op 28 juni ook nog build 26120.961. Deze build is goed nieuws voor visueel beperkte mensen.

Microsoft introduceerde de Entra PowerShell-module. Raymond vraagt zich hardop af waarom. Sander legt uit. Daarnaast krijgt Sander een grote lach op zijn gezicht dat er nu een blauw vinkje in het consentscherm van deze en de andere Graph PowerShell tools.

Dat Active Directory niet door Microsoft vergeten wordt, blijkt uit het nieuwe Applied Skills-examen dat afgelopen week werd geïntroduceerd. In dit online examen kun je oefenen hoe Active Directory te beheren en daarna met het bijbehorende examen valideren.

Informatiebeveiligingsupdate

OpenSSH Server op glibc-gebaseerde Linux-distributies blijkt al een tijdje kwetsbaar door een regressie-bug. Een kwaadwillende kan zonder te hoeven authenticeren op afstand eigen code uitvoeren.

Teamviewer had last van een cyberaanval, maar heeft dit adequaat aangepakt. Ook Outlook wordt aangepakt, zodat Raymond niet meer naar dit programma hoeft te refereren als ‘Outlek’. Certificaatautoriteit Entrust heeft de beste tijd gehad… in ieder geval in Chrome.

Aragorn Meulendijks te gast

Aragorn Meulendijks, een voormalig collega van Sander, sluit aan in de IT Bro’s-podcast. Hij legt de verschillen uit tussen Tim Cook en Satya Nadella, tussen AI en AI van Apple en tussen iPhones en Android-toestellen. Ook legt hij heldere verbanden tussen recente nieuwsitems.

Productiviteitstip

Wanneer je met Alt Tab of Win Tab wisselt tussen vensters op Windows, dan kun je eenvoudig vensters sluiten, door de Del-toets te gebruiken. Bij Alt Tab dien je dan deze toestencombaintie eerst los te laten. bij Win Tab dien je de toetsencombinatie vast te houden. Dit laatste maakt de inzet van twee handen wel noodzakelijk.