S04A18 – 15 jaar ExpertsLive

In Aflevering 18 van seizoen 4 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het nieuws van de afgelopen twee weken. Ze geven weer een beveiligingsupdate en kondigen de evenementen voor volgende week aan. Een oude vriend sluit aan om over het grootste Microsoft community-evenement van Nederland te praten. Raymond vraagt hulp bij een productiviteitstip.

Nieuws

Raymond merkt op dat er in elk van de Windows Insider-kanalen activiteit is geweest de afgelopen twee weken. Hij bespreekt builds 26212, 26217, 26120.461 en 22635.3570. Sander behandelt de Patch Tuesday-updates van dinsdag 14 mei. Raymond betreurt dat één van de geadresseerde kwetsbaarheden al sinds 1 april wordt misbruikt… en dat is geen grap. Sander is opgelucht dat na installatie van deze updates NTLM-verkeer niet meer leidt tot hoge CPU-last op Domain Controllers.

Microsoft investeert 4 miljard euro in Franse datacenters, maar dan is wel voortaan MFA vereist voor toegang tot de Azure- en Entra-portalen. Sander behandelt wat er in Entra door Microsoft werd toegevoegd de afgelopen tijd. Raymond kan nu ook aan de slag met passkeys op zijn persoonlijke accounts. De IT Bro’s juichen toe dat het standaardplakgedrag in de Microsoft 365-apps verandert, maar zetten vraagtekens bij de antitrust-klacht rondom Teams.

De samenwerking tussen Microsoft en Apple resulteerde de afgelopen weken in MacOS Platform SSO , MacOS Universal Print en MacOS Remote Help. iOS 17.5 biedt weinig interessants voor zakelijke gebruikers, maar Sander loopt toch even door de nieuwigheden en de onhebbelijkheden.

Raymond is fan van GPT-4o. Sander lacht om Gemini Nano.

Informatiebeveiligingsupdate

Het UWV meldde een datalek. Het is niet de eerste keer, maar het is wel anders deze keer. Een ziekenhuis in de Franse kustplaats Cannes weigerde losgeld te betalen en trotseert nu 61 GB aan publiek gemaakte gegevens. Het Britse NCSC adviseert over hoe te handelen na ransomware-aanvallen. Sander vindt het lastig dat er donkerblauwe pagina’s in het 9 pagina’s tellende document staan.

Evenementen

Volgende week staat in het teken van Microsoft Build, maar er zijn ook evenementen dichter bij huis:

Maarten Goet te gast

Maarten Goet schuift aan bij de IT Bro’s. Ze bespreken hun gezamenlijke geschiedenis rondom 15 jaar Experts Live en kijken vooruit naar de komende editie. Dit Pinksterweekend is waarschijnlijk de laatste kans om één van de 1750 kaartjes voor Nederlands grootste Microsoft community-evenement te bemachtingen.

Productiviteitstip

Een alternatief voor ccleaner vanuit Microsoft zelf? Raymond spitste zijn oren en ging op onderzoek uit. Helaas kreeg hij Microsoft’s PC Manager niet werkend. Hij vraagt de luisteraars om hulp.