S04A16 – Altijd al willen weten hoe een bierbrouwerij werkt?

In aflevering 16 van seizoen 4 praten Raymond Comvalius en Sander Berkouwer ronduit over Windows, Office en AI. De heren proberen om de informatiebeveiligingsupdate positief te brengen. Dit lukt voor 2 nieuwsitems… Twee evenementen en een iOS-productiviteitstip ronden de aflevering af.

Nieuws

Windows Insiders konden deze week genieten van build 26200 in het blauwe kanariekanaal en van build 22635.3500 in het bètakanaal. Raymond legt uit hoe ronkend Microsoft Store-nieuws in de praktijk neerkomt op het elimineren van één klik. Edge 124 biedt verbeteringen rondom tekst. Office Apps worden sinds deze week uitgerold op Chromebooks.

De IT Bro’s zetten vraagtekens bij de claims van Qualcomm voor wat betreft de prestaties van hun aangekondigde SnapDragon X Plus-soc, maar spreken af dat hun vooroordelen laten liggen tot Computex in juni.

IBM heeft intenties om HashiCorp over te nemen.

Op AI-gebied toonde Microsoft AI-model VASA-1 dat op basis van één foto en een kort geluidsfragment een video van de persoon al pratend op postzegelformaat kan genereren. Microsoft stelt dit model niet publiek beschikbaar. Wel stelt Microsoft Phi-3 Mini beschikbaar. Dit is een AI-model dat geoptimaliseerd is voor minimale grootte.

Pascal Vis is de vierde Workplace Dude.

Informatiebeveiligingsupdate

Uit cijfers van Coveware blijkt dat er in Q1 2024 tot wel 33% minder ransomware werd betaald dan in Q4 2023. Als je altijd al wilde weten hoe een bierbrouwerij werkt, dan biedt BlackBasta je die kans met 1 TB aan gegevens vanuit Duvel.

De EVI-dienst, die door ID&T werd gebruikt als softwareplatform voor festivals bleek voor het administrator-account het wachtwoord ‘Welkom01’ te hebben. 3100 Nederlandse Qlik Sense-servers bleken nog kwetsbaar voor kwetsbaarheden uit 2023. Cisco ASA’s en FTD’s blijken nu eveneens lek. Hiervoor zijn de updates ook reeds beschikbaar.

Evenementen

Op dinsdag 30 april kun je tussen 18:00 en 19:30 online aanschuiven bij Alex Verboon en Gianni Kastaldi voor hun KQL-Café.

Verder weg in Orlando vindt vanaf 30 april t/m 2 mei 2024 de Microsoft 365 Conference plaats.

Productiviteitstip

In de rekenmachine-app op iPhones ontbreekt een backspace-knop. Dit noopte Raymond tot het gebruik van de C-knop om het goede getal in te voeren, maar hierbij wiste hij dan wel de delen van het getal dat hij correct had ingevoerd. Door naar links to swipen kun je het laatst ingevoerde getal verwijderen, waardoor deze gesture dus effectief als backspace fungeert. Sander bedankt Raymond namens de luisteraars voor deze tip.