S04A15 – Tijd om te testen met Passkeys preview in Entra

In aflevering 15 van seizoen 4 discussiëren Raymond Comvalius en Sander Berkouwer over Windows, Europese identiteiten en veilige aanmeldmogelijkheden. De informatiebeveiligingsupdate gaat over oude meuk en dode bomen. Er staan zes evenementen op hun agenda. Sander is van plan zijn kaplaarzen aan te trekken voor één van de evenementen. Special voor eigenaren van een Samsung-toestel deelt Raymond een productiviteitstip.

Nieuws

Vanaf Windows Insider build 22635.3495 kent het Startmenu een sectie voor advertenties. Zakelijke gebruikers zien dit nooit, maar thuisgebruikers zouden hier advertenties kunnen krijgen voor features en apps. Ook zij kunnen het overigens uitschakelen. De Photos-app in Windows verwijst in bepaalde gebieden naar de Designer-app. Sander deelt een aantal gebruiksmogelijkheden.

Edge v123.0.2420.65 (uitgebracht op 28 maart 2024) installeerde heimelijk de Windows CoPilot-app. Microsoft verontschuldigt zich en draait het terug.

Omdat meer Windows 11 altijd meer beter is… is het goed nieuws dat bepaalde Windows 10-systemen niet langer een compatibiliteitsblokkering kennen.

De Nederlandse ID-wallet zag afgelopen week het licht met v0.1.2.5, evenals de Passkeys-functionaliteit in Entra. Sander deelt de manier waarop Jan Bakker deze functionaliteit aanraadt om werkend te krijgen. Bluetooth is hierin een essentieel onderdeel. Passkeys zijn een welkome aanvulling op het arsenaal phishing-resistant multi-factorauthenticatiemogelijkheden, aangezien Windows Hello for Business niet altijd phishing-resistant blijkt.

Informatiebeveiligingsupdate

Mensen die zich zorgen maken over het einde der dagen van Windows 10, mogen zich ook best een beetje zorgen maken over het einde van ondersteuning voor Office 2016 en Office 2019. De abonnementloze dagen zijn geteld voor de Microsoft’s Office-suite. D-Link NAS-apparaten uit dezelfde periode als Windows XP blijken net zo lek. De fabrikant raadt inmiddels aan de apparaten uit te zetten of in ieder geval van het Internet los te koppelen.

Chipmaker Nexperia blijkt gehackt volgens de nieuwe trend die de IT Bro’s vorige week deelden. Iddink blijkt nog ouderwets versleuteld te zijn. Beide haalden ze het NOS-nieuws deze week.

Evenementen

Op maandag 22 april 2024 ben je vanaf 9:00 ‘s ochtends welkom bij Microsoft Nederland voor een evenement van de Viva Explorers. ‘s Avonds organiseren de Women in IT in the Netherlands een online webinar over Microsoft’s Power Platform.

Op dinsdag 23 april 2024 organiseert de Modern Nerd Place vanaf 15:00 een evenement op de belevenisboerderij Schieveen.

Donderdagavond 24 april 2024 biedt een uitgebreide keuze:

Productiviteitstip

Uitgerekend de week dat bekend werd dat Samsung de meeste toestellen verkocht in het afgelopen kwartaal, deelt Raymond zijn eerste Samsung-productiviteitstip. Voorafgaand aan OneUI 6.1 konden Samsung-gebruikers gebruik maken van gestures om bijvoorbeeld terug te gaan naar het home screen. Echter, deze functionaliteit is sindsdien verdwenen. Met Samsung’s Good Lock-app kan de NavStar-feature worden geïnstalleerd die deze functionaliteit weer terug brengt. Vervolgens kan in de instellingen van het besturingssysteem de Swipe gestures-feature weer worden aangezet.