S04A11 – RDP voor Remote Desktop of toch Ransomware Deployment?

In deze blubberdikke aflevering bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het nieuws van de afgelopen twee weken, zetten de luisteraars wederom op scherp in hun informatiebeveiligingsupdate en delen de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een iOS-productiviteitstip

Nieuws

Raymond ziet in het Windows Insider-programma twee nieuwe versies:

  1. Build 260985 in het gecombineerde kanarie- en ontwikkelaarskanaal, waarin voornamelijk issues worden geadresseerd
  2. Build 22635.3350 in het bètakanaal met een kleine wijziging in het Start Menu.

Sander analyseert de Patch Tuesday-gegevens voor 12 maart en merkt trots op dat van de 60 kwetsbaarheden die werden geadresseerd er geen enkele zero day-kwetsbaarheid tussen zit. Ook kijkt hij naar de nieuwe functionaliteit in de maandelijkse updates voor Windows 10, Windows 11 en Windows Server 2022. Bij het online installeren van de maandelijkse updates kun je tegen foutmelding 0xd0000034 aanlopen.

De IT Bro’s worden blij van de aankondiging dat 1024-bit RSA-sleutels binnenkort verleden tijd zijn in Windows. Al kijkend naar andere oude technologieën, merken zij op dat SHA-1, TLS 1.0 en TLS 1.1 ook niet veilig zijn. De Franse toezichthouder deelt hier al actief boetes voor uit.

Microsoft kondigde de Surface Pro 10 en Surface Laptop 6 aan. De IT Bro’s analyseren de nieuwe apparaten en kijken ook alvast vooruit naar de aankondigingen voor 20 mei.

Informatiebeveiligingsupdate

Er bevinden zich kritieke kwetsbaarheden in Fortinet’s FortiOS en FortyProxy. Beheerders wordt aangeraden te updaten. Ook thuisbeheerders met QNAP-apparaten dienen te updaten.

Microsoft heeft het onderzoek naar de Midnight Blizzard-hack afgerond.

Raymond ziet dat kwaadwillenden steeds vaker legitieme beheertools inzetten. Naast Duvel is ook de Belgische koffiebranderij Beyers gehackt.

Evenementen

Microsoft biedt van dinsdag 26 maart 2024 t/m donderdag 28 maart 2024 de virtuele Windows Server Summit. Luisteraars die hun kennis op peil willen houden kunnen op dinsdag 26 maart kiezen uit:

Op donderdag 28 maart kunnen luisteraard kiezen tussen:

Productiviteitstip

Raymond kantelde zijn iPhone terwijl hij de meegeleverde rekenmachine-app gebruikte. Het resultaat beviel zijn innerlijke wiskundige goed.