S04A09 – Nederland is ook nog zuinig met ransomware betalingen

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het nieuws van de afgelopen week, zetten de luisteraars wederom op scherp in hun informatiebeveiligingsupdate en delen de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een iPhone-productiviteitstip.

Nieuws

In het bètakanaal zag Windows Insider build 22635.3212 het levenslicht. Er zijn nu notification badges voor widgets. In het gecombineerde kanarie-  en ontwikkelaarskanaal vindt tussen 28 februari 2024 en 4 maart 2024 de bug bash plaats. Aan de hand van queesten in de Feedback Hub ga je mee op ontdekkingsreis naar de ultieme gebruikservaring van alle nieuwe features in de aankomende Windows 11 24H2.

Mocht je tegen foutmelding 0x80070643 aanlopen die het installeren van Windows Updates onmogelijk maakt, dan heeft Niall C Brady de oplossing voor je in de vorm van een PowerShell-script. Mocht je als beheerder nog Windows 10 Pro hebben maar niet beheren, dan gaat Microsoft hier Windows 11 23H2 op promoten. Edge 122 biedt afdrukverbeteringen, maar verliest ook de Image Enhancement-feature en laat je zoeken naar de Web Capture-feature. Deze is namelijk hernoemd naar Screenshot.

Sander kraakt de door Microsoft aangekondigde logging-verbeteringen. Raymond kijkt naar de nieuwe Authentication Flows in Conditional Access en Sander grapt en grolt over alles wat als nieuw werd geserveerd tijdens Mobile World Congress in Barcelona.

Informatiebeveiligingsupdate

Het Jaarbeeld Ransomware 2023 biedt ontnuchterende feiten. Er wordt door de IT Bro’s geopperd dat de Outlook-kwetsbaarheid die twee weken geleden werd geadresseerd (CVE-2024-21413) inmiddels in het wild misbruikt wordt aangezien de PoC een paar dagen oud is. Is Lockbit nou terug of niet? Change Healthcare en Varta werden slachtoffers van cyberaanvallen.

Evenementen

Op donderdag 7 maart kun je bij Azure Thursday aanhaken bij een evenement bij IBM in Amsterdam. Op Zaterdag 9 maart ben je vanaf 10:00 welkom bij de Belgische Azure User Group in Mechelen in de context van Global AI.

Productiviteitstip

Vanaf iOS 17.3 biedt iOS uitgebreidere diefstalbeveiliging. Door eerst 2-factorauthenticatie en Find My in te stellen, kunnen trotse iPhone-bezitters de Significant locations instellen om vervolgens de Stolen device protection in te schakelen. Met deze feature ingeschakeld kan een proletarisch winkelend persoon niet langer op een ongebruikelijke situatie aanmelden met de pincode die hij/zij/hen heeft afgekeken, of zo maar je wachtwoord wijzigen. In dit laatste geval geldt er namelijk een wachtduur van een uur. Voldoende tijd om op te merken dat het toestel is ontvreemd en af te vlagen als vermist of gestolen.