S04A05 – Via de cloud naar de kloten?

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en delen hun informatiebeveiligingsupdate. Sander kondigt de evenementen voor volgende week aan en Raymond deelt een inproductiviteitstip.

Nieuws

In de Windows Insider-kanalen zag Raymond de volgende builds voorbij komen:

Sander zag twee preview-updates langskomen op 23 januari voor Windows 10 en Windows 11. Windows-enthousiastelingen kunnen nu de update installeren wanneer ze last hebben van de onhebbelijkheden die geadresseerd worden in de updates, of wachten op Patch Tuesday waar deze fixes ook in mee komen.

Microsoft trapte deze week ook de Insider-kanalen af voor Windows Server vNext. De volgende versie gaat officieel Windows Server 2025 heten. Flighting komt naar Windows Server, waarbinnen een vliegende start wordt gemaakt met Windows Server build 26040.

Microsoft Edge 121 zag het licht met een aantal nieuwe features.

Apple neemt de App Store onder handen en schrapt de Sign in with Apple-verplichting. De eerste bètaversie van iOS 17.4 bieden een inkijkje waar Apple met hun besturingssysteem voor iPhones heen gaat. X (voorheen Twitter) ondersteunt vanaf nu ook Passkeys voor sterke authenticatie, terwijl de Dienst Toeslagen het nog niet aandurft om sterke authenticatie te verplichten.

Icann kiest .internal als nieuw topniveau voor interne DNS-domeinnamen. SIDN is voornemens om de gehele ict-infrastructuur in Amazon AWS onder te brengen, wat stof doet opwaaien. Sander legt het uit aan de hand van een populair filmformaat.

Informatiebeveiligingsupdate

Raymond verbaast zich dat ook HPE slachtoffer is geworden van de grote Russische beer. Sander geeft aan hoe Midnight Blizzard (bekend als Cozy Bear in vroegere tijden) te werk gaat om toegang te verkrijgen tot informatie in Microsoft 365. Wat gebeurt er toch allemaal bij Ivanti?

Evenementen

Op donderdag 8 februari 2024 kun je kiezen tussen:

Inproductiviteitstip

Na 150 afleveringen claimt Raymond dat we peak productivity hebben bereikt op Windows. Daarom deelt hij deze week een inproductiviteitstip. In Edge kun je naar edge://surf navigeren om een ingebouwd surfspelletje te spelen. Ideaal wanneer je code staat te compilen of je besturingssysteem staat te updaten.