S04A04 – AI is nu de afkorting van Antitrust Investigation

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het nieuws van de afgelopen week, zetten de luisteraars wederom op scherp in hun informatiebeveiligingsupdate en delen de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt de eerste Windows-productiviteitstip van het vierde seizoen.

Nieuws

De IT Bro’s staan stil bij het overleiden van David L Mills. Daarna bespreekt Raymond de nieuwe Windows Insider builds in het ontwikkelaars- en bètakanaal. Verrukt deelt hij ook het nieuws van de officiële ondersteuning van Windows on ARM op Parallels v18/v19 op Macs met M1-, M2-, en M3-processoren. Sander stelt kritische vragen.

Het Amerikaanse ministerie van justitie en de Federal Trade Commission (FTC) voelden de afgelopen tijd ook kritische antitrust-vragen opborrelen rondom Microsoft en OpenAI. Veeam onderzoekt of ondersteuning voor Proxmox iets zou bieden aan VMware-klanten na de Broadcom-acquisitie.

Apple startte de voorverkoop van de Vision Pro. Er werden meer exemplaren verkocht dan waar Apple rekening mee hield, ondanks dat een aantal grote merken de VR-bril links laten liggen. Apple bracht ook iOS 17.3 en 16.7.5 uit. Onder druk van de EU gaat Apple nu op iPhones de NFC-functionaliteit voor andere toepassingen dan Apple Pay toestaan.

Informatiebeveiligingsupdate

Beheerders met VMware Aria (voorheen bekend als vRealize) en Atlassian Confluence Server dienen als de gesmeerde bliksem hun software te updaten. De bel luidde tijdens de podcast voor een kwetsbaarheid met de maximale CVSS-score.

Microsoft werd opnieuw slachtoffer van Midnight Blizzard. Toegang tot het X-account van de SEC werd inderdaad bewerkstelligt met een SIM swap. De ‘moeder van alle datalekken’ werd afgelopen week ontdekt met maar liefst 26 miljard records, met hoofdzakelijk informatie uit Tencent-, Weibo-, MySpace-, en X-bronnen.

Evenementen

Microsoft organiseert wederom een virtuele Tech Brief. Dit keer kun je op dinsdag 30 januari 2024 tussen 10:00 en 11:30 leren hoe je gegevens kunt beveiligen met Purview.

Op dinsdagmiddag 30 januari 2024 kun je aansluiten bij AWS re:Invent Community re:Cap van AWSug.nl in Kinepolis Utrecht. Op Woensdag 31 januari 2024 kun je vanaf 15:00 genieten van verschillende Modern Nerdplace-sessies bij M2C in Haarlem. Wanneer je snel genoeg registreeerde, ben je op donderdag 1 februari 2024 vanaf 17:00 welkom bij Inspark in Amstelveen voor de eerste bijeenkomst van de nieuwe Dutch Microsoft Entra Community.

Productiviteitstip

Applicaties op Windows uitvoeren met beheerrechten was nog nooit zo makkelijk als met de productiviteitstip van deze week. Maak een applicatie vast op de Windows-taakbalk en je kunt deze met beheerrechten opstarten door op het icoon te klikken en daarbij de Ctrl en de Shift-knop ingedrukt te houden. Volgens Sander bespaart hem dit zes toetsaanslagen met de manier waarop hij voorheen Ctrl en Shift gebruikte in de Run-functionaliteit van het Start-menu. 👍