S04A03 – EU invloed op Tech laat zich voelen


Raymond Comvalius en Sander Berkouwer duiken in deze jubileumaflevering in het meest recente nieuws en leggen extra accenten op de informatiebeveiligingsupdates. Ze delen wederom de aankomende evenementen. Raymond deelt een MacOS-gerelateerde productiviteitstip.

Nieuws

Sinds deze week is CoPilot generiek beschikbaar voor iedere organisatie die er mee aan de slag wil.

In het ontwikkelaarskanaal stelde Microsoft Windows Insider build 23615 voor. Nieuw in deze build is de ondersteuning voor de tweede generatie van USB 4. In het betakanaal kwam Raymond build 22635.3061 tegen. Het viel hem op dat Microsoft nu ook in Windows de productnaam voor Azure AD aanpast naar Entra ID. Sander verzucht. Dell verwacht Windows 11 24H1 van Microsoft, maar deze doet alsof de neus bloedt.

Defender for Identity kreeg deze week Powershell-ondersteuning. Deze gegevens, maar ook alle loggegevens met pseudo-geanonimiseerde gegevens blijven voortaan voor Europese organisaties met Microsoft 365, Azure, Power Platform en Dynamics 365 binnen EuropaThe New Outlook blijkt vervolgens een privacydrama.

Samsung toonde de Galaxy S24 line-up. Google liet zich van zijn beste kant zien deze week. Een forst verschil met Apple dat in de VS behoorlijk in de juridische problemen zit.

Informatiebeveiligingsupdate

Ivanti is voor de tweede week op rij een aandachtspunt voor beheerders. Deze keer geen update, maar workaround. Onderzoekers voorzien problemen rondom GPUs in het kader van AI. OpenSSH verwijdert de sinds 2015 achterhaalde DSA-sleutels uit het product.

Evenementen

Op dinsdagavond 23 januari 2024 kun je in Gouda dankzij de Dutch Information Worker User Group (DIWUG) genieten van sessies van mede-MVPs Stefan Strube en Albert Hoitingh.

Op donderdag 25 januari 2024 organiseert Microsoft van 10:00 tot 11:30 (’s ochtends) een virtuele Tech Brief over Sentinel. Donderdagavond kun je kiezen tussen het Belgische evenement in Zele met sessies van Kenneth van Surksum, Toon Vanhoutte en Koenraad Haedens. Alternatief kun je in Bunnik aanschuiven om van Marco Verleun te leren welke waarde een SBOM biedt.

Productiviteitstip

Raymond was afgelopen week op zoek naar het Euroteken op het toetsenbord van zijn MacBook. Op Windows kent hij de snelkoppeling wel (Alt Gr + 5), maar op MacOS is dit nét even anders. Op MacOS-systemen met de toetsenbordindeling van het Verenigd Koninkrijk gebruik je Option + 2. Op MacOS-systemen met de toetsenbordindeling van de Verenigde Staten gebruik je Option + Shift + 2.

Lukt het niet op jouw Mac om een Euro tevoorschijn te toveren, voeg dan dus een Shift toe. 💡