S03A33 – Storm 0558: Microsoft hack uitgelegd als een vliegtuigcrash

In de drieëndertigste aflevering van seizoen 3 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het meest recente nieuws en de aankomende evenementen. Raymond deelt wederom een productiviteitstip rondom Windows  Taakbeheer.

Nieuws

In het Windows kanariekanaal verscheen op 7 september. Hierin verschijnt een Game Pass-pagina in de Microsoft Store-app. In het bètakanaal verschenen builds 22621.2271 en 22631.2771 op 6 september. Hierin is de Windows Inkt-functionaliteit uitgeschakeld, zodat Microsoft daar een aantal storende bugs in kan adresseren.

Voor het kanarie- en ontwikkelaarskanaal kondigde Microsoft afgelopen week aan dat de Snipping Tool- en Notepad-apps van nieuwe versies en nieuwe functionaliteit worden voorzien. Notepad delft nog steeds het onderspit ten opzichte van Wordpad, maar deze laatste gaat toch binnenkort het veld ruimen. MSI heeft de Blauwe Schermen des Doods opgelost op hun moederborden. Sander merkt op dat een van zijn oude waarheden nog steeds opgaat. Raymond trekt de conclusie dat de Wi-Fi 7-standaard niet naar Windows 10 komt.

Beide generaties van de Microsoft Surface Duo hebben afgelopen week Android-updates gekregen. Voor de eerste generatie waren dit waarschijnlijk de laatste updates. Op de Duo 2 resteert nog ruim een jaar ondersteuning.

De Group Policy Analytics Tool is sinds deze week generiek beschikbaar. Raymond merkt op dat hiermee een jarenlange belofte wordt ingelost. Sander vraagt Raymond naar zijn definitie van ‘moderne werkplek’.

De succesvolle aanval van de Storm-0558-groepering kent sinds de laatste keer dat de IT Bro’s dit besproken een update. Microsoft heeft uitgeplozen wat er over de afgelopen jaren (vermoedelijk) gebeurd is en deelt welke maatregelen ze hebben getroffen om herhaling te voorkomen. Om problemen te voorkomen dienen (thuis-) beheerders bepaalde ASUS-routers en hun Ubuntu-installaties te updaten.

Evenementen

De IT Bro’s kijken alvast vooruit naar Microsoft Ignite medio november, maar ook naar drie evenementen dichter bij huis. Op woensdag 13 september 2023 vindt vanaf 13:00 Azure Fest plaats bij Ordina in Nieuwegein. ’s Avonds organiseert de DIWUG een evenement in Mijdrecht rondom Document Disposition Reviews, Power Automate en Flow.

Op donderdag 14 september 2023 organiseert Microsoft tussen 11:00 en 12:00 een webinar rondom NIS2.

Productiviteitstip

Dave Plummer deelde op Twitter een Windows Taakbeheer-tip: Wanneer je met de Ctrl-toets op het toetsenbord ingedrukt op de knop Run new task klikt, dan wordt de Command prompt (cmd.exe) met lokale beheerrechten uitgevoerd. Dave heeft, als Microsoft-verantwoordelijke voor Taakbeheer en Pinball, deze feature toegevoegd zodat je een compleet om zeep geholpen Windows-systeem toch weer nuttig kunt gebruiken. Pinball op Windows NT kun je uiteraard op dezelfde wijze zien.