S03A32 – Witte ruis to the rescue

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het nieuws van de afgelopen week en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe iOS-productiviteitstip.

Nieuws

In het Kanariekanaal zag Raymond Windows Insider build 25941. Deze build van de volgende versie van Windows biedt naast instellingen voor Dynamic Refresh Rate niet veel nieuws. Build 23536 in het Ontwikkelaarskanaal daarentegen biedt voor ons in de EU een 180-graden-draai vanuit Microsoft rondom het openen van alle snelkoppelingen in een webbrowser naar keuze. Microsoft doet niet uit de doeken hoe EU-ingezetenen deze keuze krijgen voorgeschoteld, maar voor de ervaring zoals bedoeld vanuit Redmond gokken de IT Bro’s dat een VPN-verbinding uitkomst biedt. Beta-builds 226×1.2265 bieden versere emoji, de nieuwe thuispagina voor de Settings-app en diverse andere verbeteringen.

Voor de waaghalzen die vorige week de optionele update installeerden op systemen met MSI-moederborden wachtte een nare verrassing in de vorm van Blauwe Schermen des Doods. Sander steekt de hand in eigen boezem. Microsoft schuift ondertussen af.

Neowin testte de nieuwe functionaliteit in de Windows Verkenner in recente Windows Insider builds om *.tar en *.rar-bestanden te decomprimeren. De Windows Verkenner doet er bij sommige bestandstypen langer over. Sander geeft aan dat er toch een goede reden is om voor de Windows Verkenner te kiezen dan voor (oudere versies van) WinRAR.

Multi-tenant organisaties zijn sinds deze week als public preview beschikbaar in Entra ID en Microsoft 365. Vooral het Microsoft 365-gedeelte in de Teams v2.1-client steekt goed in elkaar. De Platform SSO voor MacOS-functionaliteit is sinds deze week in private preview. Raymond legt uit wat het brengt en hoe organisaties zich nu reeds kunnen voorbereiden. Verder bespreken de IT Bro’s hoe het nu verder moet met Visual Studio op MacOS.

Evenementen

Op dinsdagavond 5 september organiseert Microsoft & Security NL vanaf 17:00 een meetup in Amsterdam rondom data leakage prevention en digital sovereignty. Uiteraard wordt er weer afgesloten met een legendarische pubquiz.

Op donderdag 7 september ben je in Koblenz overdag welkom voor de Cloud Identity Summit. De IT Bro’s verzorgen een sessie en nemen het in hun tijdslot op tegen Kenneth van Surksum. ’s Avonds organiseert de Azure Platform Engineering (APE) community in Amsterdam een evenement rondom Azure IoT en Git. Deze meetup wordt afgesloten met een borrel.

Productiviteitstip

Kun jij af en toe een achtergrondgeluid zoals white noise kunnen gebruiken? Schakel dit dan in via de ingebouwde functionaliteit van iOS. Zet in de instellingen, onder Algemeen en dan Bedieningspaneel de knop Horen aan. Ga vervolgens naar het bedieningspaneel (door aan de rechterkant van het scherm naar beneden te vegen), klik op het knopje met het oortje en selecteer dan het achtergrondgeluid dat je wilt horen. Sander deelt vervolgens een slecht idee…