S03A34 – Minder NTLM in Windows en minder features voor Edge

In aflevering 34 van seizoen 3 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het meest recente nieuws en de aankomende evenementen. Raymond deelt een VS Code-productiviteitstip.

Nieuws

In de verschillende Windows Insider-kanalen verschenen deze week diverse nieuwe builds:

De meest recente versie van Paint (v11.2306.30.0) biedt de mogelijkheid om achtergronden in afbeeldingen te verwijderen. Edge 177 die deze week het licht ziet in het stabiele kanaal komt uit met vijf functies minder.

Op dinsdag 12 september bood Microsoft ook nieuwe versies van Windows en andere producten aan voor mensen die geen Insider-versies draaien: Er werden op de Patch Tuesday van September 2023 maar liefst 64 kwetsbaarheden geadresseerd, waarvan 2 zero day-kwetsbaarheden.

Apple bracht iOS-versies 16.6.1 en 15.7.9 en MacOS-versies 11.7.10 en 12.6.9 uit om een zero day-kwetsbaarheid te adresseren, nog geen twee weken voorafgaand aan de releases van iOS 17, iPad 17, WatchOS 10 en MacOS 14 ‘Sonoma’. Deze software draait uiteraard het fijnst op de nieuw aangekondigde iPhone 15, iPhone 15 Pro, Apple Watch 9 of Apple Watch Ultra 2. Raymond en Sander leggen uit waarom.

Van Notepad++ kwam versie 8.5.7 beschikbaar om vier kwetsbaarheden te adresseren. Dat het zaak blijft om software up-to-date te houden bewezen de KNVB (na vijf maanden), Hotelketen Ceasars en MGM Resorts International.

Evenementen

Op dinsdag 19 september organiseren de Workplace Ninja’s vanaf 15:30 een evenement bij Cegeka in Zoetermeer. De IT Bro’s raden dit evenement aan, tenzij je kaartjes hebt voor The Experts Conference in Atlanta.

Op woensdag 20 september vindt vanaf 9:00 het AG TechFest plaats in de Werkspoorkathedraal Utrecht, maar wakkere AWS-adepten zijn waarschijnlijk 2 kilometer verderop te vinden in TivoliVredenburg voor hun community-dag.

Op zaterdag 23 september organiseert ZVVT in Amsterdam een ICT-evenement met zowel Nederlandstalige als Engelstalige sessies.

Productiviteitstip

Raymond zet zwaar in op Visual Studio Code voor zijn PowerShell-scripts. Merill Fernando deelde op X een sneltoetscombinatie waarmee hij dagelijks tijd bespaart in scripts met functies. Ctrl + Shift + O biedt de mogelijkheid om in een navigatieschermpje snel naar de vorige of volgende functie te schakelen.