S03A30 – Quizvragen in PowerPoint

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het nieuws van de afgelopen week en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe Edge-productiviteitstip.

Nieuws

In het Kanariekanaal zag Raymond Windows Insider build 25931. Deze build van de volgende versie van Windows is voor het eerst zodanig geconfigureerd dat NetBIOS, WINS en Mailslot niet meer worden gebruikt om Domain Controllers te ontdekken. Ook zijn vanaf deze build de ingebouwde Photos-, People- en Remote Desktop Client-app te verwijderen.

Ook voor Office Insiders was er nieuws. Vanaf september krijgt Office een nieuw thema en een nieuw lettertype. Deze nieuwe look is nu al beschikbaar in de Preview-versie van Office. Sander deelt een vrijmibo-feitje. Raymond strooit terloops met een productiviteitstip voor PowerPoint. Sander verwacht een rechtzaak.

Mede-MVP Stephan van Rooij heeft een handige tool gebouwd om van iedere Winget-app een package voor Microsoft Intune te maken. Exchange-beheerders met niet-Engelstalige installaties kunnen opnieuw proberen om hun servers te updaten met v2 van de August 2023 Exchange Server Security Update package.

De CISA, NSA, FBI en de Cybersecurity-centra van Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk hebben een rapport opgesteld met de meest misbruikte kwetsbaarheden van 2022. Raymond trekt stevige schoenen aan. Sander doet een opmerkelijke ontdekking.

Intel-processoren die gefabriceerd zijn tussen 2015 en 2022 blijken kwetsbaar te zijn voor CVE-2022-40982. Firmware-updates dienen geïnstalleerd te worden. De IT Bro’s delen tips met werkplek- en serverbeheerders.

Het vertrek van Matthijs Hoekstra bij Microsoft, de recente social media-poll en een vraag van een luisteraar doet de heren heroverwegen hoe zij met interactie met gasten meerwaarde kunnen bieden.

Evenementen

Op maandag 21 augustus 2023 is er nog net plek bij de middagsessie van de Women in Cybersecurity bij Microsoft Nederland. Schuif vanaf 15:45 aan voor hun introductie tot cybersecurity en compliance.

Op woensdag 23 augustus organiseert de Dutch Decentralized Identity Profile (DDIP) vanaf 16:30 haar tweede meetup bij Space to Create in Utrecht. Op woensdag 23 augustus kun je ook met al je vragen rondom Windows in the Cloud online terecht bij Christian Montoya. Hij beantwoordt tussen 17:00 en 18:00 al je vragen.

Productiviteitstip

In recente versies toont Edge, wanneer je op een link klikt in een Outlook-bericht, de Outlook side pane. Zelfs Raymond vindt dit vervelend; het neemt schermruimte in en laat je informatie zien die je al gelezen had… Gelukkig kun je dit uitschakelen in de instellingen van Edge. Via Settings, dan Sidebar in het linker navigatiemenu, dan Outlook onder App and notification settings, kom je bij het schuifje met label ‘Automativally open Outlook mail context in the sade pane’. Door het schuifje naar links te bewegen zet je deze functionaliteit uit. Doe dit voor het beste resultaat in elk Edge-profiel.