S03A23 – Win32 App Isolation: nieuwe feature met een geschiedenis

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

In het ontwikkelaarskanaal verscheen op 14 juni Windows build 23481. In deze Windows Insiders build is de Windows Verkenner flink uitgekleed. Veel van de opties kunnen nu niet meer in de grafische interface worden aan- of uitgezet. Het register wordt de nieuwe vriend van menig service desk-medewerker. Daarnaast kan vanaf deze build in elk invoerveld met een stylus worden gekliederd, is er een nieuwe widget voor focussessies en is de Windows taakbalk verder verbeterd.

Op 13 juni verliep de ondersteuning van Microsoft op Windows 10 21H2 Home, Pro, Pro Education en Pro for Workstations. Er komen geen beveiligingsupdates meer. Wanneer je hulp vraagt aan Microsoft dan zullen zij je vragen om eerst te upgraden, bijvoorbeeld naar Windows 10 22H2 of naar de Enterprise- of Education-variant (ondersteund tot juni 2024).

Op dinsdag 13 juni adresseerde Microsoft 78 kwetsbaarheden. Er zijn bij deze maandelijkse ronde geen zero day-kwetsbaarheden, maar wel kwetsbaarheden in kwetsbare producten, waaronder SharePoint Server en Exchange Server. Updaten is het devies. Daarna dien je nog aanvullende acties te ondernemen om daadwerkelijk alle gaten te dichten. Beheerders met optimale Windows Server 2022-installaties op ESXi 7.0 en eerder, en mensen die Chrome gebruiken op systemen met MalwareBytes’ anti-exploit-module, worden aangeraden nog even te wachten met updaten.

Ondersteuning voor het oude Exchange Admin Center eindigt op 20 juni. Nu wordt het voor Exchange-beheerders toch echt tijd om over te stappen op het add-in-loze en rapportloze nieuwe Exchange Admin Center, of op PowerShell. It was fun while it lasted…

Microsoft kondigde deze week de publieke bèta aan voor Win32 app isolation. Deze nieuwe sandbox-optie is gebaseerd op App Containers. De IT Bro’s halen herinneringen op. Ook kondigde Microsoft aan dat vervangende Surface-onderdelen vanaf nu in de Microsoft Store aangeschaft kunnen worden, mits je in de Verenigde Staten, Canada of Frankrijk woont.

Evenementen

Microsoft organiseert aankomende week twee virtuele mogelijkheden om de IAM-infrastructuur van de toekomst te omarmen:

Op donderdagavond 22 juni kun je in Antwerpen aansliten bij de Microsoft Cloud en Client Management Community België (MC2MC) voor een avond over Microsoft Security. Als alternatief biedt de Sogeti Data Meetup een virtuele avond over Microsoft Purview.

Productiviteitstip

Een nieuwe middelste-muisknop-klik-productiviteitstip! Windows notificaties, die standaard in de rechter onderhoek verschijnen, kun je sluiten door op het kruisje te klikken. Dit vereist precisie en snelheid. Voor veel IT Pro’s natuurlijk geen probleem, maar het kan makkelijker: Je kunt notificaties sluiten door op welke plek dan ook (ja, óók op het kruisje…) in de notificatie te klikken met de middelste muisknop.