S03A24 – Shareable PassKeys komen naar Windows

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Qua Windows Insider-builds zagen de IT Bro’s twee nieuwe builds:

  1. Build 23486 in het ontwikkelaarskanaal biedt transferbare passkeys, terugkerende Windows Verkenner-opties, nieuwe emoji en andere kleine verbeteringen.
  2. Builds 22621.1906 en 22631.1906 in Betakanaal biedt verschillende schermen in de Windows 11-stijl en andere kleine verbeteringen.

Het Intune-team heeft niet stil gezeten en biedt vanaf deze week MAM voor Edge of Windows en verbeterd driver- en firmware-updatebeheer. Windows Admin Center (WAC) v2306 biedt op zijn beurt verbeterd Hybrer-V-beheer, Kladblok-op-afstandmogelijkheden en Azure AD-authenticatie voor Azure Stack HCI.

Microsoft pakte de nOAuth-kwetsbaarheid in Azure AD aan die Descope in april meldde. VMware dichtte kwetsbaarheden in de VMware Tools en in vCenter Server.

Apple biedt met iOS 16.5.1, iPadOS 16.5.1, MacOS 13.4.1 en WatchOS 9.5.2 bescherming tegen actief misbruikte kwetsbaarheden waardoor kwaadwillenden spyware installeerden via iMessage. Updaten naar de laatste versie is ook hier het devies, maar helaas biedt iPS 16.5.1 geen nieuwe emoji. In tegenstelling tot Windows build 23486 zullen thuisbeheerders een andere manier moeten vinden om iPhones up-to-date te krijgen…

Evenementen

Op dinsdag 27 juni 2023 organiseren de Workplace Dudes tussen 17:00 en 22:00 hun eerste meetup in Capelle aan den IJssel met Jan Bakker, Engin Soysal en Rudy Ooms als sprekers.

Op donderdag 29 juni 2023 kun je overdag aansluiten bij Azure Lowlands, mits je een kaartje hebt. Donderdagavond kun je daar in de Farbrique blijven plakken, of voor de Network Automation Hackathon van I-Share doorrijden naar Bunnik.

Productiviteitstip

Sander klaagt over de Windows 11-installatie, waar toegankelijkheid toch niet echt hoog op het prioriteitenlijstje staat. In Windows verder wel, getuige de Win + U sneltoetscombinatie die rechtstreeks de opties om de tekstgrootte aan te passen, stemherkenning, ondertitels en alle andere toegankelijkheidsopties in één scherm toont.