S03A21 – De password manager wordt passwordless: Passkeys

Zoals (bijna) elke week bespreken Raymond en Sander het nieuws van de afgelopen week en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Raymond zag afgelopen week de volgende nieuwe Windows Insider-builds:

Ook zag hij een nieuwe versie van Paint in het kanarie- en ontwikkelaarskanaal. Versie 11.2304.17.0 biedt o.a. dark mode en verbeterde zoom controls. Vorige week is het nieuws rondom *.rar-ondersteuning in Windows vanuit Build ondergesneeuwd geraakt. Deze week zetten de heren dat recht. Ook Widgets komen aan bod. Deze keer positief.

Eén van de oudste apparaten met ondersteuning voor Windows 11, de Surface Book 2 sneuvelt. Vanaf nu hoef je geen driver- of firmware-updates meer te verwachten vanuit Microsoft voor dit nog steeds hip uitziende apparaat.

In Azure AD werden de Authentication Strength– en Cross-tenant Synchronization-features generally available. Tenant Restrictions v2 gingen in public preview.

De ondersteuning vanuit 1Password voor passkeys vormt de aftrap voor Sander en Raymond om een update te geven rondom passkeys en wat beheerders hierbij kunnen verwachten op hen reis naar wachtwoordloos aanmelden.

Beheerders van Zyxel MKB-routers dienen deze te updaten. Andere beheerders wordt vooral aangeraden naar de UnplugIT-podcast van vriend-van-de-show Stephen Rose te luisteren.

Evenementen

Medewerkers van gemeenten, overheden en publieke organisaties kunnen hun hart op 7 juni ophalen in de Jaarbeurs op de Overheid 360-beurs. De Dutch Information Worker User Group (DIWUG) organiseert op zaterdag 10 juni de plaatselijke CollabDays in het Van der Valk-hotel in Vianen.

Productiviteitstip

iOS biedt de optie om de microfoonmodus te wijzigen. Veeg hiervoor vanuit de rechterbovenhoek naar beneden tijdens het gesprek. Onder de batterijstatus vind je hier de Mic Mode-tegel. Standaard maakt een iPhone geen onderscheid tussen wat jij zegt en achtergrondgeluiden, maar in Voice Isolation-modus kan deze alle achtergrondgeluiden wegfilteren. Handig voor in Teams-vergaderingen. Sander ziet mogelijkheden om eindelijk serieus genomen te worden.