S03A18 – Geen ontkomen aan Microsoft Edge

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Windows 10 is af. Dit betekent in de praktijk dat we tot oktober 2025 slechts nog beveiligingsupdates hoeven te verwachten. Er wordt geen nieuwe functionaliteit meer geïntroduceerd.

In tegenstelling tot Windows 10, merkte Raymond deze week de nieuwe Windows-builds op met de volgende nieuwe functionaliteit:

Dat Windows zelf nog verre van af is bleek verder uit een presentatie van David Weston tijdens Bluehat in Israel. Hierin gaf hij aan dat delen van de Windows-kernel inmiddels zijn herschreven in Rust, als veiliger alternatief voor C++. Binnenkort verschijnen deze delen in Windows-builds.

Er verscheen afgelopen week ook een nieuwe Windows Developer Environent (WDE)-versie. Versie 2304 is weer helemaal bijgepunt met de Moment 2-update en beschikbaar als gratis VM op VMware, Hyper-V, VirtualBox en Parallels.

Bing Chat is nu breed beschikbaar voor mensen die Edge gebruiken. Mensen die Outlook gebruiken met hun Microsoft- en/of Azure AD-account maken binnenkort sowieso gebruik van Edge wanneer zij koppelingen openen. Dit is ook uit te zetten. Microsoft kondigde aan dat Teams binnenkort volgt met identiek gedrag. De IT Bro’s denken dat Microsoft terugkomt op deze onzalige manier om Edge te promoten.

De Photos-app in Windows kreeg een update, waardoor deze lichtvoetiger aanvoelt. Microsoft Designer is nu in Public Preview beschikbaar. Er gaan geruchten dat Microsoft ter voorkoming van een anti-trustonderzoek door de EU overweegt om Teams niet langer onderdeel te laten zijn van de standaard Microsoft 365 Apps-installatie.

Een ander gerucht claimt USB-C en Thunderbolt 3 voor de aankomende iPhone Pro- en iPhone Pro Max-toestellen. Google ondersteunt nu de Passkey-standaard voor wachtwoordloos aanmelden, maar nog niet voor Workspace-accounts. Hierbij wordt verwezen naar de beheerder, maar deze heeft nog geen mogelijkheden om dit in te stellen…

LinkedIn bestaat 20 jaar. Op 5 mei 2003 lanceerden Reid Hoffman en Eric Ly het zakelijke sociale platform dat inmiddels door 930 miljoen personen wordt gebruikt, van wie meer dan 10 miljoen in Nederland.

Evenementen

Deze week kun je op welke werkdag aansluiten om meer te weten te komen over Microsoft-producten en -diensten:

Productiviteitstip

Verschillende schermgrootten speelt menig Teams-meeting parten, maar daar brengt Raymond verandering in met deze productiviteitstip. Wanneer Raymond onderweg is en slechts gebruik kan maken van zijn relatief kleine scherm, dan kan hij toch meekomen wanneer zijn collega’s weer eens hun 49-inch breedbeeldscherm delen… Ook in Teams werkt de Ctrl-toets in combinatie met het scrolwiel van de muis. Vervolgens kun je het beeld zo groot mogelijk maken als jij prettig vindt en inzoomen op daar waar de actie plaatsvindt.