S03A13 – Nog minder reden om bij AD FS te blijven en nieuwe Teams client in preview

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken op wereldback-updag het meest recente nieuws en een evenement voor de aankomende week. Sander is verrast dat nog maar weinig mensen de productiviteitstip van deze week kent.

Nieuws

De afgelopen week zagen de IT Bro’s de volgende nieuwe Windows builds:

Raymond dook in de geruchten rondom CorePC en deelt zijn mening naar aanleiding van het artikel van Zac Bowden op WindowsCentral. Aan Edge Workspaces kunnen nu ook Microsoft-accounts worden toegevoegd. De ‘Acropalypse’-bug is door Microsoft op 24 maart geadresseerd in een update voor de Snip & Sketch-tool in de Windows Store voor zowel Windows 10 en Windows 11.

De nieuwe Webview2-gebaseerde Teams client voor Windows is in Preview gelanceerd. Raymond is dolenthousiast over de multi-tenantfeatures. Sander stipt een aantal tekortkomingen aan. Raymond zag ook nieuwe sjieke informatiebeveiligingsmaatregelen voor Teams, waarvoor helaas ook sjieke licenties benodigd zijn.

Er komt een hardware refresh voor de Surface Hub 2S. In Exchnge Hybrid-opstellingen worden oudere en niet langer ondersteunde versies van Exchange Server binnenkort geblokkeerd.

De Azure AD Custom Claims Providers-feature is in Public Preview gegaan afgelopen week. Sander legt uit hoe dit de laatste nagel is in de doodskist van AD FS. Terloops noemt hij snel, veilig en LDAP in dezelfde zin… De Authenticator Lite-functionaliteit is sinds deze week ook in preview. Deze laatste feature wordt voor Enterprise klanten op 26 mei 2023 standaard aangezet.

Google timmerde afgelopen week aan de weg mat AI-functionaliteit in Gmail en Docs. Apple adresseerde kwetsbaarheden in iOS en MacOS met verschillende versies.

Evenement

Op zaterdag 8 april organiseren de WorkPlace Ninja’s vanaf 10:00 een dag vol met hands on labs rondom het beheren van apparaten. Je kunt deze dag bij Fast Lane in Utrecht uiteraard met al je (computer-gerelateerde) vragen terecht bij de organiserende leden van deze actieve Nederlandse Microsoft community.

Productiviteitstip

Bij organisaties met complexe mappenstructuren kan het handig zijn om snel een script uit te voeren dat je net hebt opgeduikeld. Hierbij kun je in de Windows Verkenner gebruik maken van een feature die je snel een Command Prompt- of PowerShell-venster laat starten in de map van Windows Verkenner. Selecteer hiervoor de adresbalk (bijvoorbeeld met Alt + D) en type cmd of powershell in de plaats van de map. Er start dan een Command Prompt- of PowerShell-venster die al gelijk de map als bestandslocatie geselecteerd heeft.

Op deze manier hoef je niet langer bestandslocaties te kopiëren of een Command Prompt- of PowerShell-venster te starten via het Startmenu… behalve wanneer je een venster nodig hebt met beheerrechten.