S03A12 – USB4 en SHA-3 komen naar Windows 11 en tijd om WinRE te patchen

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

In het ontwikkelaarskanaal van Windows verscheen build 23419 op 22 maart. USB 4-instellingen lijken het grote nieuws voor deze build te zijn. In het kanariekanaal verscheen op 23 maart build 25324. Ook hier vinden we USB 4-instellingen, maar ook SHA-3-ondersteuning, uitgebreider widgetsbord en WHfb-verbeteringen.

Een Windows Defender-update veroorzaakte onterechte  LSA protection-waarschuwingen. Er is niets aan de hand. Er is een workaround om eventueel van de waarschuwingen af te komen. Sander legt uit wat LSA protection ook alweer was. Raymond doet een VBS-duit in het zakje. Microsoft heeft een PowerShell-script beschikbaar om CVE-2022-41099 aka de ‘BitLocker Bypass’ te adresseren binnen Win RE.

Microsoft heeft veranderingen aangekondigd in hoe apps gepind worden. Deze wijzigingen vinden de komende maanden hun weg in Windows Insider-builds. Ook de manier waarop Microsoft de optionele non-security updates gaat aanbieden voor Windows verandert.

Microsoft Loop kent nu een Public Preview. Microsoft Designer kent nu een preview. Raymond heeft het al aan de tand gevoeld en deelt zijn ervaringen.

Anker heeft een aantal rechtszaken aan de broek vanwege de manier waarop Eufy-deurbellen afbeeldingen opsloeg.

Evenementen

Microsoft organiseert op 28 maart Microsoft Secure. Dit virtuele evenement is gericht op security professionals. Zij kunnen tussen 16:30 en 22:30 afstemmen. Op 28 maart én 29 maart tussen 15:00 en 17:00 kunnen AD FS-beheerders leren hoe succesvol te migreren naar Azure AD. Microsoft stelt hiervoor twee virtuele workshops beschikbaar met elk een specifiek onderwerp.

Op woensdag 29 maart organiseert AZUG.be een evenement bij Axxes in Antwerpen rondom Azure Pipelines, Jenkins en Azure load testing.

Op donderdag 30 maart kun je aanschuiven bij Christopher van den Berg bij I-share in Bunnik. Hij neemt je mee in de ervaringen die hij heeft opgedaan met IAM in Azure.

Productiviteitstip

Wanneer er meerdere beeldschermen zijn aangesloten op een Windows-gebaseerd apparaat, dan kun je een bureaubladachtergrond op alle beeldschermen instellen, bureaubladachtergronden instellen per monitor of een bureaubladachtergrond over meerdere monitoren heen uitbreiden. Raymond legt uit hoe je de laatste twee mogelijkheden met de rechter muisknop mogelijk maakt.