S03A10 – Over kanaries in oorlogstijd en Windows 11 Insiders

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

In het ontwikkelaarskanaal van Windows verscheen build 25309. Raymond en Sander bespreken de nieuwe functionaliteit. Build 25309 is de laatste build in dit kanaal, omdat Microsoft overstapt naar een nieuwe werkwijze. Alle build in de 25000-reeks vanaf nu zijn Canary builds. Build 25314 was op 8 maart 2023 de eerste build in het nieuwe Canary Channel en biedt volop nieuwe functionaliteit.

Beheerders van mobiele apparaten kunnen gebruik maken van een nieuwe instelling die medewerkers op iOS en Android vanuit Edge slechts nog bestanden laten opslaan in OneDrive. Of SharePoint. Of Box. Outlook voor Mac is vanaf nu gratis en ondersteunt Gmail, iCloud, Yahoo en IMAP.

Het lek in Word dat Microsoft vorige maand dichtte kan nu openbaar misbruikt worden, dus het is zaak om de updates van vorige maand nu echt uitgerold te hebben. Remote PowerShell richting Exchange Online stopt per 1 april. De REST-gebaseerde Exchange Online Management v3-module is de weg voorwaarts.

GitHub rolt vanaf volgende week multi-factorauthenticatie uit naar actieve ontwikkelaars. De rest volgt. Bitwarden is bekend met een lek in de AutoFill-functionaliteit, maar weigert het lek te adresseren.

Evenementen

Op maandag 13 maart kun je overdag op Schiphol aansluiten bij het Microsoft Defender for Cloud-evenement. Thuis kun je ’s avonds genieten van een masterclass bij IT-University door de IT Bro’s.

Op dinsdag 14 maart dien je ’s avonds te kiezen tussen de Microsoft & Security NL-bijeenkomst in Leusden of de DIWUG-bijeenkomst in Den Haag.  Op woensdag 15 maart haal je je hart op bij FutureTech, de IT-conferentie voor Microsoft ontwikkeltechnologieën in de Jaarbeurs.

Productiviteitstip

In versie 0.68 van de PowerToys ligt de nadruk op plakken van tekst zonder opmaak met Shift + Ctrl + V.

In verband met een wijziging in de volume mixer-functionaliteit in Windows kun je vanaf versie 0.68.1 nu ook Ctrl + V gebruiken als sneltoetscombinatie voor deze functionaliteit, aangezien de volume mixer Win + Ctrl + V kaapt…