S03A08 – AppLocker voor iedereen en binnenkort nieuwe features voor Windows 11

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en het enige evenement voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Er was geen nieuwe build in het ontwikkelaars- of bètakanaal van Windows deze week. Wel bracht Microsoft build 2262x.1343 op 21 februari uit in het Windows Release Preview-kanaal. Raymond en Sander verschillen van mening of de versie naar toe wordt gewerkt de 23H1- of de Moment 2-update gaat zijn.

Tot 8 maart hebben IT Pro’s de mogelijkheid om uit het Windows-bètakanaal te stappen. Mocht je geen geschikte hardware hebben om voor die datum te testen, dan kun je eventueel ook gebruik maken van de officiële ondersteuning vanuit Microsoft om Windows 11 op apparaten met Apple M1- en M2-processoren uit te voeren.

Op 30 september 2022 blijkt Microsoft AppLocker met KB5024351 voor alle Windows-edities te hebben aangevinkt. Deze feature is sindsdien niet langer voorbehouden aan Windows Enterprise- en Education-versies.

De verplichte invoering van de Number Matching-functionaliteit voor de Microsoft Authenticator-app is uitgesteld naar 8 mei 2023. Microsoft sleutelt ook aan de Authentication Methods-blade en aan Azure AD PIM. Apple werkt ondertussen aan iOS 16.4 en iPadOS 16.4.

Het filter voor ongewenste e-mail in Outlook was stuk. GoDaddy blijkt meer gehackt dan vooralsnog gedacht. Cisco raadt met klem aan om ClamAV te upgraden.

Evenement

Op donderdag 2 maart organiseert Azure Thursday een virtueel evenement waarop Farhad Saradji en André van den Berg presenteren.

Productiviteitstip

In de huidige Preview Release-versies van Windows kent de Snipping Tool (bekend van Win + Shift + S) de mogelijkheid om naast schermafbeeldingen ook schermopnamen naar het klembord te sturen. Raymond legt uit hoe IT Pro’s van deze functionaliteit gebruik kunnen maken.