S03A07- Patch Tuesday met speciale note voor Windows Server 2022

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken kort maar krachtig het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Insider Build 25300 verscheen op 15 februari 2023 in het ontwikkelkanaal van Windows. De Live Captions- en Windows Snap-functionaliteit werden flink aangepakt. Daarnaast werd een issue in de GetKnownFolder-API geadresseerd, waarvan Raymond al dacht last te hebben.

Mocht je als beheerder moeite hebben om Windows 11 22H2 met WSUS uit te rollen, dan kan dit kloppen. Gelukkig is dit weer werkend te krijgen.

Op Valentijnsdag bracht Microsoft updates uit die 80 kwetsbaarheden adresseren, waarvan drie zero day-kwetsbaarheden. In deze updates schakelt Edge niet alleen IE uit, maar biedt het ook de split screen-functionaliteit. Let Op! Windows Server 2022-gebaseerde virtual machines op VMware vSphere versies 6.7 en 7.0 kunnen na het installeren niet meer worden gestart. Qua aanpak kun je hier slechts kiezen tussen drie kwaden…

De Microsoft Diagnostic Toolkit (MSDT, niet te verwarren met MDT…) wordt richting 2025 uitgefaseerd ten faveure van de Get Help-app. Er waren problemen met WinGet.

Apple dichtte een zero day-kwetsbaarheid in iOS, iPadOS en MacOS. ChatGPT blijft het nieuws domineren.

Evenementen

Op dinsdag 21 februari kun je vanaf 17:00 een stoel aanschuiven voor de Microsoft Security NL meetup bij Proxsys in Gorinchem. Microsoft organiseert op dinsdag 21 februari en woensdag 22 februari een virtueel tweeluik om weg te migreren van AD FS. Op vrijdag 24 februari kun je aanschuiven bij de allereerste WorkPlace Dudes Summit in Nieuwkoop.

Productiviteitstip

Elgato heeft een plug-in beschikbaar gesteld in haar app store, waarmee Elgato Stream Decks kunnen worden gebruikt in Microsoft Teams. Dit zorgt voor een geheel nieuw nut voor dit apparaat dat voorheen vooral bekend was bij streamers. Met de knoppen op de Stream Deck kunnen in Teams onder andere opnames worden gestart en gestopt, geapplaudisseerd, een virtuele hand worden opgestoken en de microfoon gedempt worden.