S03A01 – Een nieuw jaar, een nieuwe password manager

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

In het Windows ontwikkelkanaal verscheen build 25272. Vanaf deze build wordt WSL niet meer standaard meegeleverd. In het bètakanaal verschenen builds 22621.1095 en 22623.1095. Hierin lost Microsoft vooral heel veel issues op. Helaas is zo ook een issue ontstaan met gezichtsherkenning binnen Windows Hello. Mocht je sterk op deze functionaliteit leunen, dan is het misschien beter om deze build over te slaan… Raymond legt vervolgens uit wat we in de ‘Moment’-updates voor Windows 11 kunnen verwachten het komende jaar.

Tijdens CES 2023 in Las Vegas presenteerde Panos Panay op de AMD-stand de plannen om in Bing gebruik te maken van ChatGPT en Dall-E 2. Ironisch is dat in uitgerekend dezelfde week geruchten door WindowsCentral de wereld in worden geslingerd dat de Surface Earbuds einde verhaal zijn. Aan de Engineering-zijde van Windows hebben ze bedacht om een nieuw blog te beginnen.

Wanneer zelfs Raymond afscheid neemt van je dienst, dan heb je een probleem. Lastpass heeft dit probleem. Raymond is na de belabberde afhandeling van een incident het vertrouwen kwijt stapt over op 1Password (met 50% korting).

Wanneer je denkt dat je met oude meuk niemand in de weg zit, dan heb je het mis. Dankzij IE11 moet FireFox nu een moeilijke keuze maken rondom de user agent string voor FireFox-versies 110 t/m 119.

Ook Rackspace heeft op dit gebied een verkeerde keuze gemaakt door hun Exchange Server-installaties, waarmee ze hosted dienstverlening aanboden niet van de updates voor de ProxyNotShell-kwetsbaarheden te voorzien. Je weet wel… de kwetsbaarheden waar we in S02A40 over spraken (30 september)… Er blijken wereldwijd nog rond de zestigduizend kwetsbare Exchange Server-implementaties te zijn. Bij Rackspace hebben kwaadwillenden op 2 december de omgeving gegijzeld.

Ook The Guardian en de Portugese haven bleken deze week slachtoffers te zijn van cyberaanvallen met impact.

Evenementen

Microsoft organiseert op 10 januari (9:30-12:10) en 11 januari (9:30-11:15) een virtuele Security Virtual Training Day rondom Defender en Sentinel. Voor vroege vogels raadt Sander op 11 januari ook de virtuele bijeenkomst aan van de Microsoft 365 Modern Management groep uit Sydney aan. Dit evenement staat in het teken van WinGet.

Productiviteitstip

Raymond heeft sinds kort een MacBook. Hierop valt hem op dat MacOS een snelle preview toont van bestanden, waar Windows dat niet doet. Met Quicklook breng je deze functionaliteit in combinatie met de spatiebalk ook naar Windows. Macs en spatiebalken… het brengt herinneringen aan vroeger bij Sander naar boven.