S03A02 – Nieuwe Windows Apps van Apple maken Sander blij

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2 kwamen deze week aan hun einde. Helaas waren volgens StatCounter de eerste twee besturingssystemen nog door 14% van internetgebruikers in gebruik afgelopen maand. Raymond voorziet een nare situatie. Sander geeft tips.

Afgelopen week adresseerden Microsoft, Adobe, Intel, SAP, Synology en Qualcomm kwetsbaarheden in hun software. Active Directory-beheerders staan deze maand voor het dilemma om zelf (eventueel) hun Domain Controllers onbeschikbaar te maken (door te patchen) of dit door ongeautoriseerde tegenstanders te laten doen (door niet te patchen). Exchange Server-beheerders moeten deze maand ook aan de bak. SharePoint Server-beheerders dienen een aanvullende actie uit te voeren. Sander deelt de PowerShell-cmdlet.

Aanvullend besteedde Microsoft aandacht aan falende SQL ODBC-koppelingen, de Windows 11 Out-of-the-Box-ervaring, firmware-updates voor de Surface Pro 8 en Surface Laptop Studio en een nieuwe versie van de PowerToys.

Raymond en Sander bespreken de geruchten rondom Windows Explorer, mogelijke nieuwe Surface (Duo) Android-telefoons en de nieuwe versie van Windows Subsystem for Android. Ze luisterden naar VALL-E en praatten tegen OneNote op de Mac. Sander is blij met de Apple TV- en Apple Music- en Devices-apps in de Windows Store. Microsoft 365 Basic wordt door beide gezien als een oplossing.

Evenementen

Op 18 januari vindt een nieuwe Virtual Azure Community Day plaats. Sessies komen vanuit Denemarken, Nederland, Frankrijk en Mexico, maar daar hoef je je geen zorgen over maken; jij kunt gewoon vanaf 11:30 virtueel vanuit je luie stoel aansluiten.

Productiviteitstip

NanaZip is een fork van 7-Zip en biedt volgens Raymond veel betere integratie met de nieuwe Windows 11-contextmenu’s. De interface voelt ook moderner dan 7-Zip en hierin worden nog aanvullende verbeteringen verwacht. Daarnaast biedt het aanvullende functionaliteit. NanaZip kan vanuit de Windows Store worden geïnstalleerd, maar uiteraard ook met WinGet:

winget install M2Team.NanaZip