S02A49 – TikTok hacks, security rapporten en rechtzaken

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip. Ray meldt zich vanuit Ankara en Sander belt in vanuit Kopenhagen voor deze Internationale aflevering van de podcast.

Nieuws

In het ontwikkelaarskaneel richting Windows vNext zag Raymond build 25252. De VPN-indicator is nu voor iedereen beschikbaar. Kopiëren werkt nu ook weer naar behoren. In het pre-releasekanaal voor Windows 11 zag Raymond builds 22621.1020 en 22623.1020 voorbij komen. Er wordt een flink aantal issues geadresseerd. Spotlight is nu instelbaar met thema’s. Er zijn nieuwe OneDrive- en Organizational Messages-notificaties. KB502044 verhelpt stotterende games in de Windows 11 2022 Update.

Windows Server 2022 zag Preview update 2022.11C (KB5020032). Hierin worden een aantal issues geadresseerd. Windows Admin Center ondersteunt nu Azure AD-authenticatie. Workload Identities is GA. In de kantlijn van dit nieuwsitem vond Sander ook de aankondiging van App Health Recommendations. RBAC for Apps for Exchange Online biedt mogelijkheden voorbij de huidige Application Access Policies om API-toegang in te perken.

Er gaan geruchten rondom een Insider-programma voor de Surface Duo. Geen gericht maar gewoon beschikbaar: Firmware-ondersteuning voor Defender Vulnerability Management. Nuttig, vooral wanneer de huidige problematiek rondom Acer-apparaten wordt bezien. Ook net boven de firmware-laag is winst te behalen: Nvidia biedt een nieuwe driver die 25 kwetsbaarheden adresseert.

LastPass ervoer een hack. Nieuwgierige mensen op TikTok blijken kwetsbaar. Eufy-deurbellen sturen beelden door naar servers in China. De gemeente Hof van Twente eist een schadevergoeding van hun IT-leverancier. Raymond zag tijd om door Elastic’s Global Threat Report 2022 te struinen en deelt zijn samenvatting.

Evenementen

Volgende week vindt BlackHat Europe plaats in Londen. Op dinsdag 6 december organiseert Microsoft rond etenstijd de anderhalf uur durende virtuele Windows Server Summit. Op woensdag 7 december start het tweedaagse Cloud Expo 2022-evenement in Houten.

Op donderdag 8 december vindt het Cloud Security Visie-evenement plaats in Zeist. Nedscaper nodigt je uit tussen 15:00 en 16:30 voor een webinar over gegevensverliespreventie. ’s Avonds kun je aansluiten bij de Azure Night in Amsterdam.

Op vrijdag 9 december praat Jeff Wouters de Super Tech Friday-middag aan elkaar in Delft.

Productiviteitstip

Outlook biedt nu zwervende handtekeningen. Hier werd reikhalzend naar uitgekeken, want je hoeft hiermee niet meer handmatig in elke Outlook-installatie de handtekeninginstellingen naar jouw voorkeuren in te stellen: Jouw instellingen zijn in elke Outlook-installatie gelijk beschikbaar, wanneer je postvak zich op Microsoft 365 of outlook.com bevindt en je gebruik maakt van moderne authenticatie. Voor organisaties met een handtekeningoplossing is er een registersleutel beschikbaar om de functionaliteit uit te schakelen…