S02A50 – November blues bij Microsoft of toch niet…

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een productiviteitstip van Dave Stork.

Nieuws

In het bètakanaal van Windows 11 zagen builds 22621.1028 en 22623.1028 het licht. Deze builds adresseren voornamelijk bugs en bieden geen nieuwe functionaliteit.

Microsoft was afgelopen voornamelijk bezig met het adresseren van issues in plaats van het toevoegen van nieuwe functionaliteit:

Het openstaande issue rondom de ODBC SQL Server-driverfoutmeldingen is nog niet geadresseerd. Waarschijnlijk zien we deze geadresseerd worden met KB5019980.

De Authenticator-app is nu FIPS 140-compliant. Sander merkt op dat dit nieuws valt in een trend waar in 2023 vaker met enige teleurstelling over zal worden gerapporteerd.

Apple kondigde end-to-end-versleuteling aan voor iCloud-backups en -opslag. Ray vermoedt dat de aankondiging rondom het afblazen van de omstreden iCloud-fotoscannerfunctionaliteit hiermee samenhangt.

VMware lost vier kwetsbarheden op in voormalige ESXi- en vSphere Center-versies. Versie 8.0 ontspringt de dans. Versies 6.5 en 6.7 krijgen wel updates, ondanks dat de ondersteuning van VMware op deze platforms op 15 oktober 2022 eindigde.

Mozilla en Microsoft laten TrustCor uit hun trusted root certificate authorities vallen, vanwege hun vermeende banden met data harvesting-organisaite Measurement Systems. Apple denkt nog na over stappen maar onderschrijft net als Microsoft de conclusies van Mozilla. In ander certificaatnieuws blijkt dat Samsung, LG en MediaTek aan de bak moeten met het herondertekenen van hun Android-platformsoftware.

Evenementen

Op maandag 12 december vindt vanaf 18:00 het Techorama Café plaats in Mechelen. Na twee sessies kun je hier netwerken onder het genot van een drankje.

Op woensdag 14 december kun je kiezen tussen:

Zowel bij de VMware EUC TechCon en de WorkPlace Ninja’s kun je aansluitend genieten van de film Avatar: The Way of Water.

Op donderdag 15 december kun je overdag aansluiten bij de Immersion workshop AI van Microsoft en Avanade. Vanaf 16:00 organiseert MC2MC een evenement bij De Kempus in Turnhout. De Wortell-vestiging in Gouda is vanaf 17:00 het toneel van twee evenementen: De Microsoft & Security NL meetup en Azure Thursday.

Productiviteitstip

Dave Stork deelt in het kader van een adventskalender elke dag tot Kerst een IT-tip op LinkedIn. Ray kiest tip 7 om met jullie te delen, hoewel alle tips mooie productiviteitstips maken.

Met Live Transcriptions in Teams kunnen organisaties de gesproken tekst in meetings (niet in een-op-eengesprekken) als tekst tonen en achteraf als tekstbestand in OneDrive laten verschijnen. Nederlands wordt hierbij ondersteund.

Deze Teams-feature werkt overigens alleen wanneer de beheerder deze niet heeft uitgeschakeld in een meeting policy. Privacy en overige wet- en regelgeving zouden hiervoor aanleiding kunnen geven.