S02A48 – Huiswerk voor Azure AD en de Franse toezichthouder op dreef

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip

Nieuws

In het ontwikkelkanaal voor Windows merkte Raymond build 25247 op. Deze Windows vNext versie kent weer een hoop kleine verbeteringen waarmee al dan niet vrijwillige thuisbeheerders de komende maanden gefrustreerde familieleden blij kunnen maken. Een blauw vinkje schildje is te activeren met de Vivetool. Ondertussen rolt Windows 10 22H2 breed uit.

Naar aanleiding van de grote problemen naar aanleiding van de hardening in Active Directory-omgevingen m.b.t. CVE-2022-37966 in de cumulatieve updates van 8 november, heeft Microsoft een out-of-band update uitgebracht. Deze dient handmatig geïnstalleerd te worden…

Jan Bakker merkte in Azure AD de AuthorizationPolicy op. In de eigenschappen hiervan zag hij de AlowedToCreateTennants-instelling. Andere beheerders merkten deze instelling in het Azure-webportaal op. Het is een standaardinstelling die tot veel beroering leidde, maar een storm in een glas water blijkt. Waar Microsoft nog wel aan mag werken is Passkey-ondersteuning in Azure AD. I.c.m. MacOS 13 (Ventura) kunnen FIDO2-sleutels niet meer worden gebruikt.

VMware introduceerde deze week VMware Workstation 17. Er is nu eindelijk ondersteuning voor vTPM 2.0 en dus Windows 11. Ook Windows Server 2022 wordt vanaf nu ondersteund… Ook het nieuws dat Microsoft doorgaat met SwiftKey-toetsenbord op iOS en Microsoft Now bereikte Raymond en Sander.

Frankrijk is in navolging van de Duitse deelstaat Hessen overgegaan tot het verbieden van de gratis versies van Microsoft 365 en Google Workspace voor onderwijsinstellingen. De Franse toezichthouder (CNIL) is sowieso op dreef, want ze gaven Discord twee weken geleden een boete van acht ton, waarmee de GDPR-boeteteller inmiddels de twee miljard euro is gepasseerd.

Klanten van zorgverzekeraar Medibank worden geconfronteerd met hun HIV-status, hepatitis-status en/of psychische aandoeningen nu de criminelen zijn overgegaan tot het lekken van hun gegevens. Er gaan geruchten dat het Spaanse Ministerie van Economische Zaken slachtoffer is van een datalek. De FBI waarschuwt voor de Hive ransomware-as-a-service-bende door te wijzen op hun standaardwerkwijze.

Evenementen

Van maandag 28 november t/m 1 december vindt in Kopenhagen de European SharePoint, Office 365 en Azure-conferentie plaats. Ga je daar niet heen, dan kun je op woensdag 30 november kiezen tussen een kennissessie Securing AKS in Apeldoorn en de zesde Cloud Native/Kubernetes meetup in Amsterdam.

Op donderdag 1 december vindt de Cloud Native Summit ’s middags plaats in Amsterdam. ’s Avonds kun je aanschuiven bij Tech Talk, Dev Talk in Delft.

Productiviteitstip

Wanneer je instellingen van de hardware van aan Windows-apparaat wilt aanpassen, dan zul je in de meeste gevallen in de BIOS/UEFI je ding moeten doen. Er zijn net zoveel toetsenbordcombinaties als hardwareleveranciers, dus ook Sander en Raymond weten niet altijd of ze nu Esc, F2, F10 of F12 moeten drukken of ingedrukt houden bij het opstarten… Gelukkig kun je ook vanuit Windows herstarten naar de BIOS/UEFI. Hiervoor type je het volgende:

shutdown.exe /R /FW

Eventueel kun je hier nog /T 0 aan toevoegen om gelijk maar te herstarten en/of /F om je commando kracht bij te zetten.