S02A44 – Nieuwe opties voor aanmelden en Conditional Access in Azure AD

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Raymond was voor de Windows Insider build 22621.754 vorige week een biometriefeature vergeten te delen. Deze informatie geeft hij deze week mee. Builds 22621.875 en 22623.875 zijn inmiddels ook verschenen in het bètakanaal en bieden diverse tweaks voor de grafische interface. De echte nieuwe features vonden de heren deze week in build 25231 in het Windows-ontwikkelaarskanaal: de taal-neutrale woordenlijst wordt nu gesynchroniseerd (als je kunt vinden waar Microsoft dit verstopt heeft), de taakbalk is geoptimaliseerd voor aanraken en Samsung-telefoons spelen nu fijner samen met Windows qua delen van de internetverbinding.

Voor de Windows 11 2022 Update noteerde Raymond een aangepaste lijst met ondersteunde processoren. Mocht jouw processor er niet tussen zitten, dan kent Sander een interessante Group Policy-instelling. In overig Windows-nieuws zien de heren dat de issues met Nvidia-kaarten helaas nog niet helemaal opgelost zijn, dat Microsoft al aan de volgende verbeteringen voor Windows Subsystem for Android werkt, Zeek een standaardonderdeel wordt van Microsoft Defender, Windows Update for Business nieuwe preview-functionaliteit kent en dat zelfs het Unified Update Platform (UUP) voor WSUS en Configuration Manager nu in preview is in te zetten.

De ‘C’ updates voor Windows 10 en Windows 11 bieden diverse oplossingen. In Windows 11 zijn er ook nieuwe features. Deze oplossingen en features vinden traditioneel hun weg naar de ‘B’ updates van volgende maand.

Ook Sysysinternals’ Process Explorer kende een update.

Het is sinds 24 oktober mogelijk om de 2023 Windows Dev Kit te bestellen. Het is voor mensen met recente Apple-hardware sinds dezelfde datum mogelijk om te upgraden naar MacOS 13 Ventura.

Sander en Raymond vieren een klein feestje omdat de geavanceerde beveiligingsinstellingen voor de Microsoft Authenticator-app nu generiek beschikbaar zijn. In Azure AD zag Raymond ook andere nieuwe functionaliteit beschikbaar komen.

Er is een ninja-training beschikbaar voor Purview Information Protection. Google beëindigt de ondersteuning voor Windows 7 en Windows 8.1 voor Chrome in februari 2023. Cisco waarschuwt nogmaals voor oude kritieke lekken in de Windows AnyConnect-clientsoftware die sinds deze maand ineens worden misbruikt.

Evenementen

Op dinsdag 1 november kun je tussen 13:00 en 15:00 aansluiten bij een virtuele rondleiding door de datacentra van Microsoft. ’s Avonds kun je tussen 18:00 en 19:00, eveneens virtueel, aansluiten bij een Ask-Me-Anything rondom het Microsoft 365 Admin Center.

Op 2 en 3 november is het vervolgens tijd voor TBX, de nieuwe naam voor infosecurity.nl en de Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs. Op 3 november wordt er vanaf 17:30 bij Inspark in Amstelveen een Microsoft Ignite After Party georganiseerd. Voor zonliefhebbers vindt van 4 tot 6 november E2EVC in Athene plaats.

Productiviteitstip

Naast de Claims X-Ray heeft Merill Fernando nu ook een shortcut-DNS-domeinnaam geregistreerd voor alle Microsoft-beheerportalen: cmd.ms. Met voorzetsels voor deze domeinnaam kun je in een browser snel naar een Microsoft-beheerportaal navigeren: ad.cmd.ms leidt naar het Azure AD-beheerportaal, in.cmd.ms leidt tot het Endpoint Manager-beheerportaal, etc. Sander meldde tijdens de opname gelijk voor om entra.cmd.ms toe te voegen.