S02A43 – De Windows 11 Moment 1 update released en vooruitblik op Intune Premium

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Op 19 oktober gaf Microsoft Windows 10 2022 Update uit. Windows 10 krijgt hiermee geen nieuwe features, maar wel weer 36 maanden ondersteuning.

In het ontwikkelaarskanaal zag Raymond Windows Insider build 25227 op 19 oktober 2022 verschijnen. Hierin zag hij vooral veel nieuwe Windows Update-verbeteringen. Clipboard History (Win + V) werkt vanaf deze build voor alle Windows Insiders ook in wachtwoordvelden.

In het bètakanaal zagen Raymond en Sander builds 22621.870 en 22623.870 op 20 oktober 2022 verschijnen. Hierin zijn verbeteringen voor braille-regels aangebracht, maar ook de mogelijkheid om Taakbeheer vanaf de taakbalk op te starten. Ze hebben ook eindelijk een vinger achter het hele gebeuren met de 22622 builds. De Windows 11 2022 Moment 1 update is vanaf nu beschikbaar met rugnummer 22622. De builds met rugnummer 22623 bereiden voor op een Moment 2-update.

De Moment 1 update bevat dezelfde verbetering voor Taakbeheer, Verkennertabbladen, Windows Subsystem for Android (in 31 landen), naast een aantal andere nieuwe features. Er is nog niet veel bekend over de Moment 2-update, behalve dat hierin de mogelijkheden rondom schermopnames en de iCloud-integratie in de Foto’s-App hun weg vinden naar het grotere publiek.

Voor Windows 10, Windows 11, Windows Server 2016, 2019 en Windows Server 2022 bracht Microsoft afgelopen week out of band-updates uit om connectiviteitsproblemen rondom een issue in de TLS handshake op te lossen. Door deze brede oplossing vermoedt Sander dat het issue geen relatie heeft met de keuze om TLS 1.0 en TLS 1.1 uit te schakelen in de oktober 2022 updates.

De Windows 365-app is beschikbaar en Raymond speelde er mee.

Organizational Messages komen naar Intune. De public preview begint in november. Raymond vermoedt dat dit best wel eens een Intune Premium-feature kan worden, net als Endpoint Privilege Management, Remote Help, Tunnel for Mobile App Management, geavanceerde Endpoint Analytics en MAM voor BYOD… Intune Premium wordt in maart 2023 verwacht.

Op Ignite trok Microsoft het doek af van Edge Workspaces. Sander ziet slechts ludieke toepassingen. Raymond broedt nog even verder op een valide gebruiksvoorbeeld.

ESXi 6.5 en ESXi 6.7 worden niet langer door VMware ondersteund. Sander beveelt VMware-beheerders aan om snel hun spullenboel te migreren van ESXi 7, om ervoor te zorgen dat hun spullenboel ook hun spullenboel blijft.

Evenementen

Op 24 oktober organiseert de Modern Infra Knowledge Hub in Bunnik een avond met eten en een Modern Workplace-sessie met Niels van Kekem. Daarnaast kun je van 24 oktober t/m 27 oktober je technisch hart ophalen bij de Technical TakeOff. Vier dagen lang biedt Microsoft vanaf 16:00 tal van gratis virtuele sessies rondom Windows, Intune, Zero Trust, en meer.

Productiviteitstip

Raymond is helemaal fan van de Windows 11 2022 Update en verblufte deze week zijn zoon door in het Quick Settingsmenu (rechtermuisknop op o.a. de tijd) de standaardgeluidsuitgang achteloos te wijzigen. Het volume kan dan vervolgens worden gewijzigd met het scroll-wiel op de muis en de status van Bluetooth-apparaten kan eenvoudig worden ingezien. Het zijn van dit soort kleine tweaks in de Windows-gebruiksinterface die de productiviteit ten goede komen vanaf de Windows 11 2022 Update. Nu is ook Sander om.