s02a42 – Microsoft Ignite en ander nieuws uit Seattle

Rechtstreeks vanuit Seattle in de Verenigde Staten bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Op dinsdag 11 oktober adresseerde Microsoft 84 kwetsbaarheden, waarvan 13 kwetsbaarheden werden aangemerkt als ‘kritiek’. Er bevonden zich ook meerdere  kwetsbaarheden in Group Policy, Active Directory Certificate Services, NTLM en, uiteraard, in de Print Spooler service. Twee kwetsbaarheden worden reeds in het wild misbruikt, dus zorg ervoor dat deze updates snel, maar gedegen worden geïmplementeerd. De Exchange Server-updates die eveneens op dinsdag 11 oktober werden uitgebracht bieden nog geen oplossing voor de zero day-kwetsbaarheden die sinds 30 september bij ons bekend zijn.

Internet Explorer en Microsoft Edge in Windows Server 2019- en Windows 10 LTSC 2019-installaties gebruiken na de installatie van de Oktober 2022 cumulative updates geen TLS 1.0 en TLS 1.1 meer. Dit leidt in sommige situaties tot verlies van functionaliteit richting weboplossingen van derden.

Microsoft biedt overigens sinds kort een RSS-feed voor alle beveiligingsupdates.

In het bètakanaal van Windows verschenen op 13 oktober builds 22621.746 en 22623.746. Vanaf deze builds biedt Windows 11 de mogelijkheid om de system tray te herordenen. Tijdens de Microsoft Ignite keynote vingen we daarnaast een glimps op van Windows vNext. Een zwevende taakbalk en drijvende zoekbalk lijken hier onderdeel van te worden.

De Foto’s-app in Windows 11 krijgt ondersteuning voor Apple’s iCloud. Om hiermee aan de slag te gaan, dienen Windows Insiders de iCloud-app uit de Windows Store te installeren.

Endpoint Management en Office verdwijnen voor deze abonnementsvormen als merknaam. Office LTSC-producten blijven voorlopig wel de Office-naam gebruiken.

Outlook kent nieuwe features om hybride werken te vergemakkelijken. Het meer granulair aangeven van werktijden en message reactions komen naar Outlook op Windows. Focused profiles en focus filters komen naar Outlook op MacOS. Ook Teams krijgt meerdere AI-gebaseerde features in dezelfde richting: mesh avatars, Excel live, collaborative annotations en cameo. Vanaf februari 2023 komen hier nog aanvullende premium add-ons bij: custom meeting branding, advanced meeting protection, intelligent recap, live translations for captions, advanced virtual appointments en advanced webinars. Ook Cisco stapt in.

Microsoft introduceerde tijdens het Ignite-evenement nieuwe hardware. De Surface Pro 9, Surface Laptop 5 en Surface Studio 2+ bieden allemaal nieuwe mogelijkheden. Vooral de Surface Pro 9 met 5G-connectiviteit en Microsoft’s SQ3-processorplatform valt hierbij op met de camera effects en voice focus.

Beheerders met FortiGate- en FortiProxy-apparatuur dienen met gezwinde spoed te upgraden naar respectievelijk versie 7.0.7 en 7.2.2 om een kritieke kwetsbaarheid te dichten.

Evenementen

Op dinsdag 18 oktober organiseert de Dutch Information Worker User Group (DIWUG) vanaf 18:00 een evenement bij Cavero in Rijswijk met twee sessies gericht op productiviteit. Op woensdag 19 oktober organiseren de Workplace Ninja’s in Naarden een Ignite Recap-evenement met bonus-sessie van Oktay Sari, maar kun je ook in Utrecht aanschuiven voor een OGD Sync-evenement, waar Jelle de Graaf, Barbara Forbes en Leo Visser vanaf 18:00 een technologisch gevarieerd programma neerzetten. Op donderdagavond organiseert de Microsoft Cloud and Client Management Community (MC2MC) een evenement rondom AI, Intune en Sentinel in De Burgerij in Antwerpen.

Productiviteitstip

De Windows 11 2022 Update brengt een nieuwe instelling voor mensen die hun apparaat gebruiken met meerdere beeldschermen: Ease cursor movement between displays. Op deze manier lost Windows op dat je de cursor de schermrand zit op te duwen van een beeldscherm, voordat deze op het volgende beeldscherm verschijnt. Vind je dit vervelend, zet dan deze optie vooral aan.