S02A41 – Multi Factor Authenticatie nu nog beter in Azure AD

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Sander deelt een PowerPoint-productiviteitstip.

Nieuws

In het ontwikkelkanaal verscheen afgelopen week build 25211. Sander en Raymond verbazen zich erover dat Taakbeheer sinds deze versie weer terug is op de taakbalk. Builds 22622.730 en 22623.730 verschenen in het bètakanaal. Hierin zien we vooral verbeteringen voor de taakbalk voor touch. Build 22622.x is komen te vervallen en met een enablement package is iedereen van dit kanaal overgezet naar Build 22623.x.

Ondertussen komen de eerste problemen met de Windows 11 2022 Update aan het licht. Kopiëren van grote bestanden leidt tot grote vertragingen. Er is incompatibiliteit met bepaalde printer drivers. Ook lijkt het erop dat mensen problemen ervaren met RDP.

Microsoft bracht afgelopen week ook Edge versie 106 uit. Een nieuwe PowerToys-versie is onderweg en komt met File Locksmith-functionaliteit.

De zero day -kwetsbaarheden in Microsoft Exchange van vorige week houden de gemoederen ook deze week nog bezig, want Microsoft heeft inmiddels een vierde versie van mitigerende maatregelen gedeeld, zodat elke vorm van misbruik van de kwetsbaarheden in Exchange Server 2013, 2016 en 2019 wordt voorkomen.

In Azure AD verscheen op 5 oktober de Authentication Strength-functionaliteit, waarbij specifieke vormen van multi-factorauthenticatie kunnen worden vereist in Conditional Access. De standaardopties kunnen worden uitgebreid met eigen definities, zodat Windows Hello for Business als multi-factorauthenticatiemethode bijvoorbeeld niet meer geldt.

Afgelopen maand verschenen in Azure AD ook apparaat-gebaseerde Conditional Access-mogelijkheden voor Linux-apparaten, de Azure AD SCIM Validator en de eerste aanzet tot Identity Protection voor AD FS.

Defender for Identity meldt sinds vorige maand nieuwe beveiligingsissues in Active Directory-omgevingen. Mocht de Secure Score van je organisatie ineens teruglopen, dan betekent het dat LDAP signing nog niet aan staat.

Evenementen

Raymond en Sander bevinden zich volgende week in Seattle voor het Microsoft Ignite-evenement, maar rondom Nederland vinden drie evenementen plaats waar luisteraars hun hart ook kunnen ophalen:

Productiviteitstip

In PowerPoint vind je onder Animations in de sectie Advanced Animation de Animation Pane-feature. In dit scherm kun je animaties aanpassen. Soms zit er echter net een grote vorm op de voorgrond, waardoor dit niet lukt. In plaats van deze vorm buiten beeld of naar de achtergrond te verplaatsen, kun je deze in het Selection Pane verbergen. Dit scherm vind je onder Home in de sectie Editing. Wanneer je hier een object (vorm, tekstvak) verbergt, dan verdwijnt deze ook in het Animation Pane, waardoor beide schermen open hebben bij het aanpassen van animaties bergen met productiviteitsvoordeel oplevert.