S02A45 – Een smartcard in je mobieltje?

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Wie dacht dat de Windows build in het ontwikkelaarskanaal van deze week (build 25236) spannende nieuwe features kent komt bedrogen uit. Niet getreurd, want sinds de build van vorige week (build 25231) bleken er in Windows vNext nog twee verborgen features aanwezig te zijn: Energy Recommendations en Search in Taskbar.

Microsoft werkt aan het oplossen van de prestatieproblemen rondom AMD’s Ryzen 7000-processoren in de Windows 11 2022 Update. Voor de OneDrive-synchronisatieproblemen in Windows 10 heeft Microsoft inmiddels een out-of-band update uitgebracht voor Windows 10 21H1, 21H2 en 22H2.

Naast Microsoft en Amazon werkt ook Google aan een oplossing voor het aanbieden van Android-applicaties op Windows. Google biedt met deze oplossing nu in elf landen 85 spelletjes aan, die onafhankelijk van Windows Subsystem for Android of BlueStacks werkt.

PowerToys versie 0.64.0 biedt eindelijk de nieuwe File Locksmith-feature (zoals voorbesproken in S02A41), maar ook o.a. een Hosts file Editor en Group Policy-instellingen.

Azure AD biedt naast de General Availability van certificate-based authentication op desktops (sinds Ignite) nu ook dezelfde feature voor iOS en Android. Op deze mobiele besturingssystemen kan nu ook gebruik worden gemaakt van phishing-resistant multi-factor authentication, zoals beschreven in Executive Order 14028.

Microsoft heeft afgelopen week ook de cross-tenant Exchange-gegevensmigratie feature als generally available bestempeld. Met deze feature kunnen beheerders de OneDrive for Business bestanden en Exchange postvakken van medewerkers migreren tussen Azure AD-tenants.

Microsoft dichtte een kritiek lek in Cosmos DB. OpenSSL dichtte twee kwetsbaarheden in versie 3.0.7. Microsoft lijkt niet voor te komen op de lijst met kwetsbare producten en diensten vanuit het NCSC. Via 250+ Amerikaanse nieuwswebsites werd kwaadwillende JavaScript-code meegeleverd met advertenties. Dropbox werd op min of meer dezelfde wijze als Uber gehackt.

Evenementen

Vanaf maandag 7 november t/m donderdag 10 november kun je in Barcelona aan de Spaanse oostkust jouw cloud terugeisen bij VMware Explore. ICT & Logistiek is hét platform voor ICT-toepassingen en -diensten in de logistieke keten. Dit evenement is op 8, 9 en 10 november 2022 te vinden in Jaarbeurs.

Op donderdag 10 november organiseert de RTL Meetup group in het Amsterdamse Moustaqbel een evenement met Albert Tanure over het verbeteren van cloudimplementaties vanuit het kostenaspect.

Productiviteitstip

De Color Picker in PowerToys bleek voor Raymond deze week een productiviteitsverbeteraar van jewelste. In plaats van een schermafbeelding te analyseren op de gebruikte kleuren, gebruikte hij Win + Ctrl + C. De Color Picker van PowerToys verscheen, waarna hij werd getrakteerd op de HEX-, RGB- én HSL-representatie voor de kleur waarop zijn cursor zich bevond. Blokkeer PowerToys alsjeblieft niet op de werkplekken van medewerkers. 🙏