S02A39 – Treuren om een toetsenbord

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, bespreken ook de evenementen voor de aankomende week en delen een productiviteitstip.

Nieuws

Wanneer je als beheerder aan de slag wilt met de laatste nieuwe features, dan wil je aan de slag met:

  • Windows 11 build 22621.525 (KB5019311) lost een probleem op voor personen die de Windows 11 2022 Update installeren vanaf de ISO in een andere taal dan Amerikaans Engels.
  • Windows 10’s september Preview Update (KB5017380) kent een berg kleine fijne updates
  • Windows Server 2019’s september 2022 Previewupdate (KB5017379) en Windows Server 2022’s september 2022 Preview update (KB5017381) introduceren een nieuwe Group Policy-instelling om Microsoft HTML App (MSHTA)-bestanden te blokkeren en lossen een uitdaging op wanneer je vanaf non-Windows-apparaten met RDP verbinding wordt gemaakt en wordt geauthentiseerd met smartcards. Windows Server 2019 verliest TLS 1.0 en TLS 1.1. Windows Server 2022 krijgt de mogelijkheid om met WebAuthN (dus bijvoorbeeld FIDO2-beveiligingssleutels via RDP aan te melden.

Op Azure Virtual Desktop kunnen medewerkers nu ook passwordless aanmelden. Deze preview werkt met Windows 10, Windows 11 en Windows Server 2022, mits zij zijn voorzien van de cumulative updates van september 2022 (of nieuwer).

De nieuwe web powered Outlook client is ook in Preview. Mensen die lid zijn van de Office Insiders krijgen Project Monarch inmiddels voorgeschoteld. Windows Insiders kunnen binnenkort hetzelfde verwachten in de ingebouwde mail-app. Ook uitgestelde berichten in Teams zijn inmiddels in Preview.

Microsoft stopt met SwiftKey op iOS. Tot 5 oktober is dit multifunctionele toetsenbord nog te installeren vanuit de App Store. Daarna houdt het op.

Barracuda bracht slechte anti-malwaredefinities uit, waardoor sommige mensen een lekkere rustige donderdagochtend hadden zonder e-mail. Na handmatig updaten zal het Barracuda appliance weer berichten afleveren aan de achterliggende e-mailsystemen.

Tijdens haar Innovations-evenement trok Intel het doek van de 13e generatie Intel-processoren en de A770 Arc GPU. Voor beheerders is wellicht Intel’s Unison-platformv de meest belangrijke take away van dit evenement.

Evenementen

Op dinsdag 4 oktober presenteren Raymond en Sander ’s avonds over Active Directory adequaat beveiligen bij Detron in Veenendaal. Op donderdag 6 oktober kun je ’s avonds terecht bij de Dutch DevOps & GitHub Community (DDOG) in Hilversum. Op vrijdag 7 oktober vindt het AppManagEvent plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook hier loop je kans om Raymond en Sander tegen het lijf te lopen.

Productiviteitstip

Windows 10 en Windows 11 ondersteunen 144Hz-beeldschermen, maar deze hogere ververssnelheid wordt niet standaard aangezet, hoewel het een flink stuk rustiger is voor je ogen. Heb je hippe beeldschermen, dan kun je deze frequentie aanpassen door in de Settings app naar System te navigeren en dan naar Display. Via de Advanced Display Settings-link kun je dan voor het beeldscherm de verversingssnelheid aanpassen.