S02A38 – Over Windows 11 2022 update en het einde van legacy authenticatie bij de software leverancier

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en duiken met een nieuwe gast in de wereld van de softwareleveranciers in het kader van het eindigen van de legacy authenticatiemogelijkheden in Exchange Online. Ze bespreken ook de evenementen voor de aankomende week en delen een productiviteitstip.

Nieuws

Op 20 september verblijde Microsoft de wereld met de ‘Windows 11 2022 Update’. Build 22621.521 van Windows 11 bevat onder andere de system-wide captioning-functionaliteit, touch support for snap layouts, tabs in de Windows verkenner en een nieuwe Photos app. Subsystem for Android komt volgende maand naar meer landen.

Op 21 september bracht Microsoft ook builds 22621.601 en 22622.601 uit in het bètakanaal. Deze builds bevatten uitsluitend fixes. In het ontwikkelkanaal kunnen mensen die met het laatste nieuwe willen spelen hun hart ophalen met Windows vNext build 25206 en Windows Server vNext build 25206. In deze builds introduceert Microsoft de SMB authentication rate limiter en ondersteuning voor wachtwoorden i.c.m. Win + V.

Op 12 oktober vindt vanaf 16:00 een Microsoft hardware-evenement plaats, waar nieuwe Surface-apparaten worden verwacht. Omdat de Surface-productlijn precies 10 jaar bestaat, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Naast nieuwe Windows-software en hardware is er ook ander heuglijk nieuws. De unified OneNote-app komt eraan. Mensen die gebruik maken van de illustere OneNote for Windows 10 kunnen nu al overstappen of nog wachten tot uiterlijk oktober 2025.

Aan de andere kant van de medaille zagen we dat Uber werd gecompromitteerd met een aanval die misbruik maakt van promptmoeheid. De toegang strekte zich uit van on-premises tot Slack en G-suite. We kunnen er veel van leren om dit in de toekomst te voorkomen. Mocht jouw organisatie juist al slachtoffer zijn geweest, bijvoorbeeld van LockerGoga of MegaCortex, dan kun je nu een gratis ontsleutelprogramma ophalen bij BitDefender of bij NoMoreRansom.

Softwareleveranciers en legacy-authenticatiemogelijkheden

Het zal de luisteraars niet zijn ontgaan dat Microsoft vanaf 1 oktober stopt met het ondersteunen van achterhaalde authenticatiemogelijkheden in haar Exchange Online-dienstverlening. Hier kun je de hulp van leveranciers van gekoppelde software goed gebruiken.

Raymond en Sander spreken met Jeroen Boks, head of product bij TOPdesk. TOPdesk is populaire servicemanagementsoftware, waarbij al sinds jaar en dag automatisch tickets kunnen worden gecreëerd op basis van berichten naar het specifieke servicedesk e-mailadres. Dit werd veelal geconfigureerd op basis van POP3 of IMAP4, maar TOPdesk biedt ook de mogelijkheid om dit met een Azure AD App Registration op te lossen. Jeroen legt uit hoe TOPdesk op deze manier zijn verantwoordelijkheid neemt.

Evenementen

Van maandag 26 september tot/met 28 september vindt de European Cloud Summit plaats in Mainz. Op woensdag 28 september en donderdag 29 september vindt een E2E Virtual Conference plaats in Tel Aviv. Op vrijdag 30 september vindt Experts Live plaats in Den Bosch.

Mensen die naar Seattle afreizen en het leuk vinden om onderling contact te houden kunnen zich toevoegen aan de Signal-groep die vanuit de Nederlandse gebruikersgroepen voor dit doel is gecreëerd. Blijf je in Nederland en word je toch lid, verwacht dan vooral veel notificaties buiten kantoortijden.

Productiviteitstip

Eén van de nieuwe features in de Windows 11 2022 Update is Windows Snap support in Edge. Met Alt + Tab kun je gemakkelijk meerdere applicaties naast elkaar zetten op het scherm. Nadat je de eerste applicatie op de gewenste positie hebt gezet, kun je kiezen uit de andere geopende applicaties voor de andere positie(s). Edge werd hierin getoond als één applicatie. In de Settings app, onder System en dan Multitasking kun je nu kiezen hoeveel Edge-tabs worden getoond. De Don’t show tabs-optie laat het zoals het is. 3 most recent tabs en 5 most recent tabs tonen meer details. Raymond kan op zijn scherm met de All tabs-optie een potje schaken. Hij raadt de 3 most recent tabs-optie aan.