S02A37 – Over Patch Tuesday, IOS16, rare karakters en AppManagEvent

Rymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en nemen wederom een kijkje achter de schermen van een evenement. Ze bespreken ook de evenementen voor de aankomende week en delen een productiviteitstip.

Nieuws

Net als vorige week waren er twee nieuwe builds voor Windows afgelopen week:

  • Build 25201.1000 in het ontwikkelkanaal richting Windows vNext brengt allerlei kleine verbeteringen en de ‘Search as typing’-zoekfunctionaliteit.
  • Builds 22621.598 en 22622.598 in het bètakanaal lossen een aantal issues op. Eén issue viel op omdat klikken op het netwerkicoon op het lock screen resulteerde in een crash, waarvoor alleen opnieuw opstarten als remedie bekend was.

Naast nieuwe Windows Insider-builds waren er ook reguliere updates voor Windows en Windows Server. Microsoft loste op dinsdag 13 september 63 kwetsbaarheden op. CVE-2022-37969 en CVE-2022-23960 sprongen in het oog omdat deze kwetsbaarheden reeds in het wild worden misbruikt. Twee Windows Kerberos-kwetsbaarheden vielen eveneens op, omdat de mitigerende factor al tien jaar beschikbaar is. De updates introduceren een eigenaardigheid waardoor het overschrijven van bestanden met Group Policy niet meer werkt.

Microsoft 365 apps kunnen binnenkort achter het lock screen updaten. Mocht je dus niet actief bezig zijn met het apparaat, dan worden updates geïnstalleerd. Beheerders hebben hierbij vooralsnog niets in te brengen.

iOS 16 is onder ons. Er zijn veel nieuwe features, die zich ongeveer allemaal lenen voor productiviteitstips. Widgets op het lock screen, objecten uit foto’s knippen, dubbele foto’s herkennen en dubbele contacten herkennen zijn welkome features. Voor mensen die geen zin hebben in iOS 16, wordt aangeraden om te updaten naar iOS 15.7.

De Teams desktop app op Windows, Linux en MacOS slaat volgens Vectra authenticatietokens op zonder adequate beveiliging, waardoor beveiligingsmaatregelen zoals multi-factorauthenticatie kunnen worden omzeild. Microsoft ziet vooralsnog het probleem niet.

AppManagEvent

Coert Bosker van PDS licht ook een tipje van de sluier op van hoe het organiseren van evenementen eraan toegaat. Hij organiseert mede het AppManagEvent op 7 oktober in de Jaarbeurs. Met internationale sprekers als Paula Januszkiewicz en Sami Laiho en een internationaal georiënteerd publiek belooft ook de 16e editie van dit relatief intieme evenement weer een fijn feestje te worden.

Evenementen

Op dinsdag 20 september organiseren de Workplace Ninja’s vanaf 15:30 een meeting met Arie de Haan, Adnan Hendricks en Jan Bakker bij Cegeka in Zoetermeer. Eveneens op 20 september, maar ook nog op woensdag 21 september vindt in de Amsterdam RAI de Cyber Security And Cloud Expo Europe plaats.

Op donderdag 22 september spreken Sander Berkouwer en Raymond Comvalius in Bonn op de Cloud Identity Summit, maar voor velen dichterbij huis kan er ook worden aangeschoven bij Azure Fest. Dit evenement vindt van 13:30 tot 20:30 plaats in Veenendaal.

Productiviteitstip

PowerToys versie 0.62 introduceerde stiekem nog een nieuwe functie. Naast de Tekst Extractor is namelijk ook de Quick Accent-feature toegevoerd. Deze staat echter standaard uit, waardoor hij in eerste instantie niet opviel.

Met de Quick Accent-feature toegevoerd kunnen makkelijk accenten aan letters worden toegevoegd. Umlauten en accents graves vereisen zo niet langer kennis van ALT-codes of vingerslopende toetsenbordcombinaties. Crème fraîche toevoegen aan de boodschappenlijst wordt zo een kwestie van het vasthouden van de letter waar je een accent aan wilt toevoegen en vervolgens een horizontale cursortoets of de spatiebalk intoetsen om een keuzescherm tevoorschijn te toveren. Er zijn meerdere instellingen die ervoor zorgen dat je deze feature productief kunt inzetten.