S02A36 – Oude routers van D-Link naar de prullenbak

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, de evenementen voor de aankomende week en een productiviteitstip.

Nieuws

Er waren twee nieuwe builds voor Windows afgelopen week:

In alle bovenstaande versies is eveneens de mogelijkheid om OneDrive-bestanden te delen via de File Explorer uitgeschakeld.

Bestanden delen in OneDrive richting medewerkers van organisaties die hun Azure AD niet beheren is al jaren problematisch. Microsoft biedt hiervoor nu als oplossing dat ze stoppen met de onbeheerde Azure AD-accounts. In het ergste geval kan dit ertoe leiden dat medewerkers van deze organisaties hun verdere leven slijten met personal accounts.

Personen die naar Edge 105 upgraded moeten nog tot dit weekend wachten om hun browser te kunnen opstarten, wanneer ze nog niet gebruik hebben gemaakt van de workaround waarbij ze een aantal registersleutels dienen te verwijderen. Microsoft werkt aan de oplossing. Personen met Microsoft Defender Antivirus v1.373.1508.0, die zij ontvingen als KB2267602 hoefden niet lang op een oplossing te wachten. Met v1.373.1537.0 werd hun probleem waarbij legitieme apps als Teams als malware werden afgevlagd, opgelost.

Apple introduceerde afgelopen dinsdag nieuwe iPhones, nieuwe Apple Watches en nieuwe AirPods Pro. Raymond en Sander leggen uit wat de verschillen zijn en hoe deze zijn in te zetten.

D-Link routers van de modellen DIR-612L en DIR-820L kunnen het best worden weggegooid door netwerkbeheerders, voordat zij worden misbruikt voor dDoS-aanvallen. Op deze manier kunnen datalekken zoals op IHG, Bitvavo, de Albanese overheid en de Ierse gezondheidsdienst worden voorkomen. Raymond en Sander spitten deze aanvallen door en geven tips. Dit zijn overigens tips die het NCSC ook al eerder gaf aan organisaties die vitale infrastructuur onderhouden en de Rijksoverheid. Vanaf 2026 geeft het NCSC overigens ook ondersteuning aan het bedrijfsleven en digitale dienstaanbieders, doordat zij hun krachten bundelen met het DTC en CSIRT-DSP.

Evenementen

Van maandag 12 september 2022 t/m woensdag 14 september 2022 vindt de Workplace Ninja Summit plaats in Luzern in Zwitserland. Menig Endpoint Manager- en Security-kenner deelt hier zijn en haar tips.

Op dinsdag 13 september kun je tussen 18:00 en 19:00 virtueel aanschuiven bij Sander, Jay Gundotra (Enow) en Karinne Bessette (Veeam) die de meest gangbare Microsoft 365-mythes ontkrachten. Daarna kun je vanaf 19:00 virtueel aansluiten bij de Dutch Virtual Desktop User Group (DuVDUG).

Op donderdag 15 september staat er een programma voor je klaar dat door de Gemeente Amsterdam om 16:00 wordt afgetrapt met een meetup in hun datalab in Amsterdam waarbij ze uit de doeken doen hoe ze het ‘Mijn Amsterdam’-portaal hernieuwen op basis van Azure en IRMA. Virtueel pakken onze Vlaamse vrienden van dataMinds vanaf 18:30 door met een webinar over ARM, Bicep en D(i)SC. Alternatief kun je dan ook bij Sogeti terecht voor hun webinar over data governance met Microsoft Purview.

Productiviteitstip

PowerToys versie 0.62.0 heeft een nieuwe functie. Met de Tekst Extractor kan tekst uit afbeeldingen worden gehaald. De functionaliteit werkt hetzelfde als de ingebouwde Snipping Tool (Win + Shift + S), maar in plaats van dat de afbeelding uit de selectie in het clipboard wordt geplaatst, wordt de tekst uit de selectie in het clipboard geplaatst. De Tekst Extractor staat standaard aan na de upgrade van PowerToys. De sneltoetscombinatie die je hiervoor wilt onthouden is Win + Shift + T.