S02A35 – Microsoft licenties makkelijker, maar niet voor iedereen

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, de evenementen voor de aankomende week en een productiviteitstip.

Nieuws

Oracle Virtual Box 7 biedt als nieuwe features ondersteuning voor MacOS Big Sur, MacOS Monterey, Ubuntu 20.04 LTS, Ubuntu 22.04 LTS … en Windows 11. VirtualBox 7.0.0 Beta 1 is nu beschikbaar.

v8.1.1.1 van Microsoft’s on-premises Azure MFA Server is ook beschikbaar. Deze versie biedt als nieuwe feature een migratie tool om multi-factor authenticatieregistraties naadloos te migreren naar Azure AD en Azure MFA. Het heeft even mogen duren, maar dat kwam doordat Microsoft niet alleen de tool diende te ontwikkelen, maar ook wijzigingen diende te maken in het databaseschema, maar ook in de Staged Rollout-functionaliteit in Azure AD om fijnmazige migraties mogelijk te maken.

Er zijn geruchten in het kader van de 10e verjaardag van de Surface-producten over een nieuwe Surface Pro-generatie, waarbij ARM- en x86-processoren in dezelfde line-up verschijnen. Outlook biedt vanaf versie 2207 (build 15427.20000) integratie met To Do.

De Japanse regering is voornemens om afscheid te nemen van floppydisks, CD’s en minidisks, maar afscheid nemen van de fax bleek eerder al moeilijk. Nederlandse overheidsorganisaties mogen cloud diensten omarmen, mits de standaard open deuren op correcte wijze worden ingetrapt. De websites van overheidsorganisaties in Montenegro zijn niet beschikbaar door cyberaanvallen.

Microsoft biedt per 1 oktober 2022 nieuwe licentievoorwaarden die het makkelijker maken voor partners om meer kosteneffectief diensten aan te bieden. Google en Amazon zien het echter anders.

Om de aanstaande Lockdown mode-functionaliteit in iOS 16 de echte toegevoegde waarde te laten bieden roept Sander op om deze modus op zo veel mogelijk iPhones aan te zetten. Hij roept nogmaals op om te stoppen met het gebruik van SMS als multi-factor authenticatiemethode. Dit keer vanwege de hack op Twilio.

Evenementen

Op dinsdag 6 september vindt vanaf 17:00 de Microsoft & Security NL september meetup plaats in Schiphol. Op woensdag 7 september kun je vanaf 14:00 aanschuiven bij de IT Bro’s, Erwin Derksen en de KNVI voor een Kennis-BBQ met uitzicht op de skyline van Rotterdam. Op zaterdag 10 september vindt CollabDays plaats in Vianen.

Productiviteitstip

Voor mensen die nog de overstap moeten maken van Windows 10 naar Windows 11 (zoals Sander) is het goed om te weten dat het vanaf Windows 11 niet langer mogelijk is om Taakbeheer te starten vanuit het contextmenu van de Startbalk. Door met de rechter muisknop klikken op Start te klikken kan dit wel, maar Sander deelt een volledig alternatieve manier om Taakbeheer te starten die werkt op elke ondersteunde Windows-versie: Ctrl + Shift + Esc.