S02A33 – De exploit van Janet Jackson en een donker hoekje

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws. Ze bespreken de aankomende veranderingen in de ondersteuning van Microsoft en Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Windows 11 zag build 22000.917 in het Release Preview-kanaal. Vanaf deze build is het mogelijk om op afstand taalpakketten toe te voegen. Ook is Defender for Endpoint verbetert in de aanpak van ransomware. Op 17 augustus zag ook build 25182 richting Windows vNext het licht. Deze build herkent webcam privacy shutters. Daarnaast kent de Microsoft Store in deze build nieuwe functionaliteit; screenshots in de zoekresultaten en games die automatisch worden geïnstalleerd.

Het gerucht gaat dat Windows 11 22H2 op 20 september 2022 wordt gelanceerd.

De SecureBoot DBX-update van dinsdag 9 juli 2022 (KB5012170) kent een aantal problemen. Op sommige systemen wordt de update niet geïnstalleerd en wordt foutmelding 0x800f0922 geserveerd. Op systemen waarop de update wel wordt geïnstalleerd verschijnt na de verplichte herstart de BitLocker Recovery-omgeving, vooral wanneer de 7B-updates nog niet zijn geïnstalleerd.

Ook de 8B-updates kennen uitdagingen. Op niet-Engelstalige Windows-installaties kan de XPS-viewer niet meer worden gebruikt. Op andere installaties verschijnen kopieën van printers. Op weer andere systemen hangt de IE mode , hoewel beheerders dit issue met met known issue rollback (KIR) kunnen adresseren.

Wanneer je als ‘ontwikkelaar’ slechts 15 uur per maand ‘ontwikkelt’, dan kun je gratis gebruik maken van de Microsoft Dev Box Preview. Met 8vCPUs en 32GB werkgeheugen kun je veel leuks doen.

Apple bracht updates uit voor MacOS Monterey, iOS en iPadOS die twee zero day-kwetsbaarheden verhelpen. Joomla 4.2 ondersteunt multi-factorauthenticatie en Janet Jackson’s Rythm Nation is na bijna 33 jaar aangewezen als aanvalsvector tegen laptops uit 2005 met 5400rpm-schijven. Het resultaat is CVE-2022-38392.

/donker/hoekje

Netwerkomgevingen kunnen complex en overweldigend worden ervaren. Hoewel de meeste beheerders in staat zijn om achterhaalde en niet langer ondersteunde producten, diensten, protocollen en technologieën uit hun omgevingen te verwijderen, lukt dit toch niet altijd. Om ook die producten die aan de aandacht kunnen ontsnappen in het zonnetje te zetten, introduceren Sander en Raymond in deze aflevering het item /donker/hoekje.

Op 26 augustus 2022 stopt Microsoft met het ondersteunen van toekennen van licenties met de MSOnline en AzureAD PowerShell-modules. De Graph SDK is vanaf dan de manier om licenties toe te wijzen. Op 31 augustus stopt vervolgens de ondersteuning op Azure AD Connect v1.x. Azure AD Connect v2.x staat reeds een jaar voor je klaar. Voor Internet Explorer en EdgeHTML stopt Microsoft met de ondersteuning van TLS 1.0 en TLS 1.1 per 13 september 2022.

Productiviteitstip

De middelste muisknop kent vele handige toepassingen in combinatie met Microsoft Edge. Tabbladden sluiten en links openen op een nieuw tabblad kwamen al eerder voorbij, maar Raymond werd deze week gewezen op de mogelijkheid om met de middelste muisknop op de Refresh-knop te drukken. Dit opent namelijk een kopie van de tab. Helaas werkt de middelste muisknop nog niet in combinatie met Notepad…