S02A32 – Feestje voor OneDrive en belangrijke updates bij MS, DrayTek, Cisco en Zimbra

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws. Raymond deelt een productiviteitstip, die hij gebruikt in de communicatie met zijn oudste zoon.

Nieuws

Zoals altijd worden de nieuwe Windows-releases gepreviewt in de ITBros-podcast. Richting vNext zag Raymond builds 25174.1010 en 25179.1000. De eerstgenoemde build is een service release test build. De nieuwe functionaliteit in de tweede build is het woordenboek voor spellingscontrole dat nu tussen Windows-installaties mee kan roamen. In het beta-kanaal zag Windows 11 builds 22621.575 en 22622.575. De middelste muisknop kan vanaf deze builds worden gebruikt om te interacteren met de tabs in File Explorer, maar de SQL Server Management Studio kan in deze build gaan haperen, dus databasebeheerders kunnen wellicht beter even wachten met updaten.

Microsoft bracht ook Edge 104 uit met Enhanced Security. Dit betreft de eerder besproken super duper secure mode, maar deze functionaliteit heeft in de uiteindelijke versie van Edge 104 ook een basic-modus meegekregen naast de strict– en balanced-modi.

OneDrive vierde afgelopen week de 15e verjaardag. Iedereen die OneDrive met een Work or school account gebruikt, krijgt een cadeautje in de vorm van de redesigned OneDrive home experience.

Na jaren in ontwikkeling, private preview en in public preview zijn de Entra Verified IDs generally available (GA). In aflevering S01A11 bespraken Raymond en Sander de technologie al met Matthijs Hoekstra. Sander is nog steeds even enthousiast als hij anderhalf jaar geleden was over deze volgende generatie identiteiten. John Craddock biedt een uitstekende demovideo met de meest recente versie van de technologie in actie.

Deze week lekte ook het nieuws uit dat mensen die een iPhone X, Xs, 11, 12 en/of 13 gebruiken, weer het batterijpercentage in het scherm krijgen met iOS 16.

Qua informatiebeveiliging was het grote nieuws de Microsoft 2022 8B-updates.  Tijdens de Patch Tuesday van deze maand adresseerde Microsoft 121 kwetsbaarheden. Beheerders met Certification Authorities (CAs), Exchange Server-installaties en Hyper-V kunnen het best zo snel mogelijk deze updates installeren.

Colosseum Dental werd het slachtoffer van ransomware, waardoor een honderdtal tandartspraktijken geen diensten kunnen aanbieden. Het is nog onbekend welke patiëntengegevens zijn gelekt en welke ‘diensten’ de ransomwarebende hiermee kan aanbieden. De 7-Eleven-keten in Denemarken was om eenzelfde reden een dag dicht deze week. Er kan inmidels wel weer met contanten worden betaald.

Naast Exchange Server-beheerders, dienen ook beheerders met Draytek-routers, Cisco Email Security Appliances (ESAs) en Zimbra-mailservers zo spoedig mogelijk te updaten.

Productiviteitstip

Met Win + . heb je naast de in Nederland veelgebruikte emoticons ook een hele verzameling Kaomoji tot je beschikking. Deze van oorsprong Japanse emoticons bestaan uit meerdere ASCII-karakters. Overigens biedt Win + . ook een uitstekende manier om graden Celsius, de ringel-S, het Griekse alfabet en het Cyrillisch schrift snel tevoorschijn te toveren voor mensen zonder numeriek gedeelte op hun toetsenbord.