S02A31 – Security nieuws van Microsoft en nieuwe features voor Chromebook

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, de aankomende evenementen en een productiviteitstip van Raymond.

Nieuws

Windows 11 22H2 zag builds 22621.450 en 22621.450. De update van deze week brengt verbeteringen in Defender for Endpoint en SMB-compressie. Build 25174.1000 richting Windows vNext biedt sinds deze week een Game Pass-widget, naar diverse fixes.

Microsoft kondigde twee nieuwe tools aan, die ze tijdens BlackHat uit de doeken zullen doen: Defender Threat Intelligence en Defender External Attack Surface Management. Zowel blue-teamers als red-teamers worden op hun wenken bediend. Microsoft kondigde ook aan in Europa anders met Windows-telemetrie van zakelijke gebruikers om te zullen gaan. De instellingen zullen vanaf Windows vNext per Active Directory-domein en/of per Azure AD-tenant instelbaar zijn.

Azure AD Connect v2.016.0 brengt automatische upgrades voor Azure AD Connect weer een stapje dichterbij. Surface App v61.0.7096. 139.0 en PowerToys v0.61.1 bieden ook nieuwe functionaliteit. Outlook Lite op Android is nu beschikbaar in Brazilië, Turkije en India. Het gerucht is dat Apple de grote nieuwe iPadOS versie (v16) dit jaar mogelijk niet in September uitbrengt. De Stage Manager-functionaliteit krijgt behoorlijk wat negatieve feedback en Apple wil er nog eens goed naar kijken.

Google kondigde voor organisaties met Chromebooks verschillende nieuwe functionaliteiten aan in ChromeOS. Video-, foto- en PDF-bewerking komen allemaal beschikbaar.

Beheerders met VMWare– en Cisco-producten in hun infrastructuur worden aangeraden om te updaten om recente kritieke kwetsbaarheden aan te pakken.

Evenementen

Volgende week vinden in Las Vegas BlackHat en DEFCON plaats. Op het hoofdkantoor van Microsoft vindt het TechMentor-evenement plaats.

Productiviteitstip

PowerPoint biedt de mogelijkheid om opnames aan de slides toe te voegen en hiervan een interactief filmpje te exporteren. Raymond merkte op dat bijna niemand op de hoogte is van deze functionaliteit, dus licht deze toe.