S02A30 – Waar stond SMS ook alweer voor?

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, de aankomende evenementen en een productiviteitstip van Raymond.

Nieuws

Er waren afgelopen week volop nieuwe Windows-versies:

  • In het beta-kanaal zag Windows 11 builds 22621.440 en 22622.440. De Taskbar Overflow-feature is nu officieel. Dynamic Widget Content is nieuw.
  • In het developer-kanaal richting Windows vNext verschenen builds 25163.1010 en 25169. De eerste build test het servicing channel. De tweede build biedt Multi-App Kiosk Mode als nieuwe feature.
  • In het release preview-kanaal richting Windows 10 22H2 verscheen build 19045.1865 voor Windows Insiders. Ook non-insiders kunnen deze versie downloaden.

Sinds afgelopen week biedt Microsoft Windows 11-licenties los aan, voor de hoofdprijs.

Qua updates zagen Sander en Raymond dat KB5014668, de Windows 11 update van 23 juni is teruggerold middels de Known Issue Recovery-optie. Er waren grote problemen met het Start Menu.

De reguliere Preview-updates voor juli (intern bij Microsoft bekend als de 7C-updates) voor Windows 10, voor Windows 11, voor Windows Server 2019 en voor Windows Server 2022 bieden allemaal een fix voor het niet kunnen openen van bepaalde troubleshooting tools. Windows 10 en Windows 11 zien allebei de toevoeging van belangrijke notificaties in de Focus Assist-modus en verbeteringen in Windows AutoPilot. Voor Windows 10 werd ook een netwerkissue voor docking stations opgelost. Voor Windows 11 werden knullige File Explorer-issues geadresseerd. Windows Server 2019 en Windows Server 2022 zien een nieuwe feature voor de ingebouwde MFA-adapter binnen AD FS.

Proactieve beheerders kunnen met de Preview-updates aan de slag. Ook in Azure AD kunnen ze hun slag slaan. Raymond en Sander zien steeds meer instellingen met ‘Microsoft managed’ als waarde. De Registration Campaign-, Number Matching- en Additional Information-features voor Azure MFA hebben bijvoorbeeld allemaal deze waarde. Dit betekent dat Microsoft deze instellingen binnenkort aan kan gaan zetten.

Wanneer Windows Information Protection (WIP) binnen de organisatie wordt gebruikt, dan is nu een goed moment om aanvullende acties en/of licenties in te zetten. Deze functionaliteit gaat namelijk op in Purview. Deze wijziging vanuit Microsoft krijgt overigens niet ieders goedkeuren. WSUS gaat op in het Unified Update Platform. De functionaliteit is nu nog in preview, maar Raymond en Sander zien deze als veelbelovend.

De gegevens van 5,4 miljoen Twitter-gebruikers is te koop. Wanneer je door een rokend persoon in een lange regenjas wordt aangesproken op basis van je Twitter-profiel in combinatie met je telefoonnummer en/of e-mailadres, wees dan op je hoede.

Evenementen

Er zijn geen aankomende evenementen aankomende week. Het grote nieuws van afgelopen week was echter de aankondiging van Microsoft van een fysiek Microsoft Ignite-evenement. Dit vlaggenschipevenement vindt plaats van 12 tot 14 oktober in Seattle. Microsoft heeft de intentie om 3500 tickets te verkopen. Wanneer je naast zo’n ticket grijpt, dan kun je ook virtueel aanschuiven.

Productiviteitstip

In de laatste versie van Teams breidde Microsoft de Live Captions- en Transcriptions-functionaliteit ook in het Nederlands naar de Windows-app. Transcripties zijn beschikbaar in docx- en in vtt-formaat.