S02A27 – Een nieuw Exchange examen en 2 nieuwe Windows Beta builds

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, de aankomende evenementen en een productiviteitstip van Raymond. Ook praten ze bij met Dave Stork.

Nieuws

Windows 11 builds 22621.290 en 22622.290 in het bètakanaal leiden tot verwarring. Raymond legt uit en bespreekt gelijk ook de nieuwe features: Suggested actions, OneDrive Storage Alerts en OneDrive subscription management. Windows Server vNext build 25151 in het ontwikkelaarskanaal toont ons ondertussen Windows Server 2022-containerondersteuning en de nieuwe LAPS-logboeken.

Sommige mensen met Edge Canary (v105) kunnen afbeeldingen bewerken. Mensen die risico’s durven te nemen kunnen de nieuwe Windows 11-geïnspiteerde interface voor OneDrive nu reeds inschakelen.

Azure AD Connect v2.1.15.0 betekent het einde voor de Azure AD Connect Admin Agent vanwege kwetsbaarheden, maar kent ook andere verbeteringen. Entra Permissions Management, de functionaliteit afkomstig uit de CloudKnox-acquisitie is nu Generally Available (GA). Toefje op de taart voor een geweldige week voor het Identity-team bij Microsoft is dat de ShadowCoerce-kwetsbaarheid stilletjes al geadresseerd is tijdens de laatste Patch Tuesday.

Microsoft plaatste Outlook Lite for Android op de Microsoft 365-roadmap en Apple kondigde een Lockdown-modus aan voor iOS 16 en MacOS 13.

RedAlert-ransomware bedreigt virtuele machines op VMware ESXi-hosts. De politie van Shanghai heeft mogelijk de persoonsgegevens van 1 op de 8 wereldburgers gelekt. Hunt en Hackett kregen toestemming van de Gemeente Buren om hun rapport openbaar te maken. De conclusie ‘Recovery was goed ingeregeld. Hardening niet’ is een conclusie die hopelijk beheerders aanzet om qua hardening bij te blijven.

Dave Stork te gast

Raymond en Sander praten bij met Dave Stork over Exchange Server en Exchange Online. Net als Raymond en Sander is Dave verlengd als Microsoft MVP. Dave heeft wel als enige van dit drietal examen MS-220 al gehaald. Er waren deze keer geen drie pogingen nodig en Dave deelt daarom graag zijn voorbereiding. Verder kwamen de Group Writeback-verbeteringen, uitschakelen van de laatste Exchange Server, het vervolgens grafisch beheren van Exchange-wijzigingen, het naderende einde van Exchange Server 2013 aan bod.

Evenementen

Op donderdag 14 juli organiseert Microsoft & Security NL vanaf 17:00 de Security Summer Night (+ BBQ). Madhu Akula en Jeroen Niesen verzorgen de presentaties. Café de Oerknal verzorgt de faciliteiten.

Productiviteitstip

Windows 11 build 25140 introduceerde een nieuwe privacy auditing-feature. Hierin kun je zien welke applicatie op welke momenten gebruik heeft gemaakt van de microfoon of de camera. In de Settings-app vind je deze informatie terug onder Privacy & security. David Weston maakte ons hierop attent, want voor de release notes was het blijkbaar niet voldoende waardig…