S02A26 – Flashbacks over authenticatie en het afscheid van Mr. PowerShell

Met Raymond Comvalius’ been op een steun en Sander Berkouwer onderuitgezakt hebben de heren een nieuwe podcast opgenomen deze week. In deze aflevering bespreken ze het meest recente nieuws, de aankomende evenementen en een productiviteitstip van Raymond.

Nieuws

Na 22 jaar komt het tijdperk van Jeffrey Snover bij Microsoft tot een eind. Jeffrey, Raymond en Sander gaan al een tijdje terug, dus ze laten het moment niet stilletjes voorbijgaan.

Windows 11 kende op 29 juni in het ontwikkelaarskanaal nieuws in de vorm van build 25151. Deze build richting Windows 11 23H2 brengt veel kleine reparaties maar geen nieuwe functionaliteit. Het bètakanaal, richting versie 22H2, kent sinds 13 juni build 22621.160, waar min of meer hetzelfde voor geldt.

De Web View 2-component komt naar Windows 10. Sinds het Quick Assist-debacle, zijn veel beheerders bekend met de wenselijkheid van de aanwezigheid van deze component. De functionaliteit wordt uitgerold in waves, waardoor nog niet duidelijk is wanneer het daadwerkelijk beschikbaar is. De Web View 2-component wordt overigens al standaard meegeleverd met Windows 11.

Internet Explorer (IE) wordt sinds 15 juni niet meer ondersteund. Toch weerhoudt het IE er niet van om ook nu nog voor problemen te zorgen. Edge in IE-modus deed namelijk ‘krak’ met de laatste Windows Updates. Microsoft heeft daarop het Known Issue Rollback (KIR)-mechanisme toegepast om de boel voor organisaties met veel achterhaalde applicaties weer enigszins recht te trekken.

Op 28 juni introduceerde Microsoft de preview-update voor Windows 10. Deze update voor versies 20H2, 21H1 en 21H2 lost de problemen rondom verbinden met hot spots en met Snip & Sketch op. Daarnaast wordt er nieuwe printfunctionaliteit geïntroduceerd. Verwacht deze fixes en functionaliteit, maar mogelijk ook de oplossing voor de RRAS-problemen ook als onderdeel van de komende cumulatieve update op dinsdag 12 juli (mits er geen grote problemen ontstaan).

Op 28 juni gaf Microsoft ook het groene licht voor idle session time-outs in de Microsoft 365-webapplicaties en -portalen. Met deze functionaliteit, die nu Generally Available (GA) is, kunnen inactieve sessies automatisch worden afgesloten. Dit is mooie functionaliteit tegen datalekken. Voor SharePoint bestaat deze functionaliteit al langer. Sander legt uit hoe ze in samenspraak gebruikt kunnen worden. De Teams Web App valt buiten de boot voor bovenstaande functionaliteit, maar kreeg mooie andere nieuwe features, waaronder custom backgrounds.

De CISA adviseert tegenwoordig ook om moderne authenticatie te gebruiken en een iPhone inwisselen voor een Google Pixel-telefoon wordt weer makkelijker. Het Digital Trust Center heeft zeker waarde voor de Nederlandse samenleving en Artis had te maken met ransomware. De dieren en hun toeschouwers lijken gelukkig geen hinder te ondervinden van deze aanval.

Evenementen

Er staan voor volgende week geen evenementen gepland. Het evenementenseizoen voor de eerste helft van 2022 komt zo tot zijn eind. Raymond en Sander kijken daarom even vooruit naar het seizoen voor de tweede helft en zien al wat interessante evenementen op de kalender prijken.

Productiviteitstip

Meerdere virtuele bureaubladen gebruiken is superhandig. Dit kan nog handiger door deze sneltoetscombinaties te gebruiken: Met Win + Ctrl + D kan eenvoudig een nieuw virtueel bureaublad aan de huidige Windows-sessie worden toegevoegd. Met Win + Ctrl in combinatie met de horizontale cursortoetsen kan snel gewisseld worden tussen virtuele bureaubladen en met Win + Ctrl + F4 kan een virtueel bureaublad snel worden afgesloten.