S02A25 – De naweeën van Patch Tuesday en Defender wordt mainstream

Vorige week waren Raymond Comvalius en Sander Berkouwer niet in staat om een aflevering te maken. In deze extra lange aflevering bespreken ze daarom het nieuws van de afgelopen twee weken. Ook komen de aankomende evenementen en een productiviteitstip van Raymond aan bod.

Nieuws

Microsoft bracht op dinsdag 14 juni updates uit tijdens de Patch Tuesday voor juni 2022. Organisaties ervoeren uitdagingen na het installeren van deze updates. Apparaten met Windows ARM konden niet meer aanmelden bij Azure AD. Dit heeft Microsoft op 20 juni geadresseerd met een update. De oplossing van de uitdaging rondom het maken van reservekopieën richting shares is de oplossing recht door zee. Voor de problemen ronom het niet langer kunnen verbinden met sommige WiFi-hotspots is nog geen oplossing. Verwacht overigens gewoon nog steeds Patch Tuesday updates, ondanks AutoPatch.

Windows 11 builds 25140 en 25145 in het developer-kanaal, waarin Microsoft richting Windows 11 23H2 werkt, bieden nieuwe functionaliteiten; Tabbladen in de File Explorer, uitgebreidere OneDrive-instellingen, en systeemeigen LAPS. Op de Surface Pro X zijn de black screens aangepakt.

We horen dat de omzetting van Quick Assist veel organisaties hoofdbrekens oplevert. Voor één uitdaging had Raymond echter in 2013 de oplossing. Organisaties kunnen sinds deze week met de GA van de Temporary Access Pass aan de gang, maar er is op identiteitsgebied ook weer een nieuwe kwetsbaarheid rondom domain controllers en certification authorities (CAs); DFSCoerce.

Microsoft rolt momenteel de functionaliteit in Teams uit om met jezelf te kunnen chatten, waardoor je kunt stoppen met notities naar jezelf te mailen… Microsoft Defender Personal is gelanceerd voor alle Microsoft 365 Family en Business-abonnenmenten. De functionaliteit is ingebouwd in Windows. Op iOS en Android dient Defender te worden geïnstalleerd.

Wanneer je als (thuis)beheerder toch op iOS bezig bent, zet dan ook gelijk alles klaar om automatisch de overstap te maken van basic authentication naar modern authentication. Mocht je gebruik maken van Cisco Small Business RV110W, RV130, RV130W, en/of RV215W routers, gooi deze dan nu echt weg.

Een cyberveilig Nederland begint bij jezelf. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) heeft acht basismaatregelen de wereld in geslingerd, waar organisaties concreet mee aan de slag kunnen. Raymond en Sander maken de maatregelen nog net even wat meer concreet.

Evenementen

Op donderdag 30 juni vindt Azure Lowlands van negen tot negen plaats in De Fabrique in Utrecht. Met internationale sprekers als Paula Januszkiewicz en Aleksandar Nikolic biedt dit evenement veel waarde. Kaarten zijn nog te koop.

Productiviteitstip

De Terminal in Windows 11 biedt meer mogelijkheden dan een standaard-PowerShell- of Command Prompt-venster. Om deze mogelijkheden te ontdekken is er een sneltoetscombinatie die alle mogelijkheden voorschotelt: Ctrl + Shift + P. Er verschijnt dan een doorzoekbare lijst met commando’s en sneltoetscombinaties die je in de Terminal kunt gebruiken. Mocht een sneltoetscombinatie je niet aanstaan, dan kun je deze ook aanpassen. Handig, want alleen al Ctrl + Shift + P leidt bijvoorbeeld in Firefox tot een nieuw privévenster…