S02A28 – Patch Tuesday en 2x geruchten over een nieuw OS

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, een aankomend evenement en een productiviteitstip van Raymond.

Nieuws

Afgelopen dinsdag adresseerde Microsoft 84 kwetsbaarheden in haar producten.  De meeste kwetsbaarheden zaten deze keer in Azure Site Recovery. De belangrijkste kwetsbaarheid is echter een zero day die is geconstateerd in Windows CSRSS waarmee je SYSTEM rechten kan krijgen. CISA in de USA heeft al gewaarschuwd. Federale instanties hebben drie weken om de patches van juli te installeren.

Windows 11 had met build 25158 een nieuwe release in het developerkanaal. Nieuwe features zijn deze keer Notification badges for Widgets, concept testen met Windows Search en DNS over TLS.

Zoeken in Outlook blijft een uitdaging. Na problemen eerder dit jaar blijkt nu weer dat mogelijk nieuwe berichten niet worden gevonden bij het zoeken in Outlook op Windodows 11. Het probleem doet zich vooral voor bij gebruikers met POP, IMAP en offline Exchange. De workaround is vooralsnog het uitschakelen van de Windows Search Service.

Microsoft stuntelde de afgelopen week met Office doordat ze een eerder doorgevoerde wijziging voor het standaard weigeren van macro’s in Office, stilletjes terug te draaien. Na commentaar uit de community blijkt het een bewuste actie die Microsoft later dit jaar alsnog zal doorvoeren.

Teams krijgt nieuwe functies. Zo zullen meetings waarin de laatste deelnemer vergeet om de meeting te verlaten, tien minuten na het geplande einde van de meeting automatisch worden beëindigd en kunnen chatberichten in een vreemde taal binnenkort automatisch worden vertaald met Intelligent Chat Message Translation.

Terwijl we uitkijken naar de release van Windows 11 22H2 en testen met de Insider Preview van 23H2, gaat het gerucht dat de laatste inmiddels is geannuleerd door Microsoft. In plaats van Windows 11 23H2 zou dan in 2024 Windows 12 uitkomen. Met drie maandelijkse feature updates vanaf 2023.

AutoPatch is sinds deze week General Available voor klanten met een E3 en E5 licentie.

Nadat Sander afgelopen week filosofeerde over Edge OS, was er deze week de Twitteraar FireCube met hetzelfde idee. Die maakte er een eigen fake screenshot van. Wie weet wat er nog gaat komen? En dat in de week dat Google GA ging met Chrome OS Flex. Een versie van hun web OS om te draaien vanaf een USB stick.

Evemenenten

Komende week is er slechts één virtueel evenement. Namelijk een Ask Me Anything over Entra Permissions Management op woensdag 19 juli van 18:00 – 19:00 uur.

Productiviteitstip

Deze week kreeg Raymond een tip van Jan Bakker. Als je in Edge de terugknop 2 seconden ingedrukt houdt, krijg je de historie te zien. Handig wanneer je meerdere pagina’s terug wilt stappen.