S02A23 – Een nieuwe fase voor Windows 11 22H2

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken in aflevering 23 van seizoen 2 het meest recente nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

22621 blijkt het magische getal te zijn voor Windows 11 22H2. Deze versie is nu ook beschikbaar in het release preview-kanaal en in de Azure Marketplace. Vergevorderde beheerders kunnen deze versie nu ook met WSUS uitrollen. Voor Windows Insiders zijn er nu ook updates voor het Windows-kladblok en de mediaspeler.

Er gaan steeds meer geruchten over het kunnen verbinden met RDP met Windows Hello for Business en WebAuthN. Dit is een interessante ontwikkeling die we op de voet volgen.

In Azure AD is sinds deze week de mogelijkheid om dynamische groepen samen te stellen op basis van lidmaatschappen van andere groepen. Er zitten wat haken en ogen aan deze public preview.

Fritz Shannon schijnt zijn licht op de nieuwe Quick Assist. Mocht je de echt van de rand van de hoed weten, dan is zijn blogpost meer dan het lezen waard. Raymond en Sander raden werkplekbeheerder in organisaties met Microsoft 365 E3- en/of E5-licenties sowieso aan om de mogelijkheden van AutoPatch (public preview) te onderzoeken.

Follina blijkt ouder dan gedacht. Dogwalk is stiekem ook al heel wat ouder. We vragen ons af hoe lang deze lekken reeds worden misbruikt. Voor de kritieke Confluence-kwetsbaarheid weten we het antwoord al wel: sinds 2 juni 2022.

Teams-fanaten op iOS en iPadOS krijgen binnenkort achtergrondgeluidreductie. Maar dat is niet het enige waar ze zich op kunnen verheugen. Apple kondigde op tweede pinksterdag namelijk ook de M2-processor aan voor de aankomende MacBook Air en 13-inch Macbook Pro, iOS 16, iPadOS 16 en MacOS 13 Ventura aan.

Evenementen

Op dinsdag 14 juni kun je eenhele dag aanschuiven bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse VMware User Group in de Fabrique in Utrecht. Op donderdag 16 juni organiseert Microsoft & Security NL vanaf 17:00 een Build Afterparty bij Rubicon in Leusden. Zorgprofessionals kunnen dinsdag 14 juni t/m donderdag 16 juni terecht in de Jaarbeurs Utrecht bij de beurs Zorg & ICT. Er worden tussen 10:00 en 16:00 sessies georganiseerd, maar gasten kunnen ook daarbuiten terecht bij de vele stands van zorg-gerichte ict-dienstverleners.

Productiviteitstip

Profielen in Edge blijken een manier voor Raymond om tabbladen in de juiste aanmeldsessies te openen. Het gaat alleen meer dan vaak mis, waarbij tabbladen in het verkeerde profiel openen. Raymond tobde met het kopiëren van urls tussen Edge-vensters, totdat hij erachter kwam dat je gewoon met de rechtermuisknop op een tabblad kunt klikken en via de Move tab to menuoptie gewoon het profiel kunt wisselen. Wanneer er nog geen Edge-venster geopend is, dan opent deze automatisch om het tabblad te faciliteren.

Ook benieuwd wat Raymond met zijn nieuw hervonden productiviteit allemaal kan? Luister dan volgende week weer!