S02A22 – Is Follina het begin van een nieuwe nachtmerrie?

Terug van de Nordic Infrastructure Conference, bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer in aflevering 21 van seizoen 2 het meest recente nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Deze week introduceerde Microsoft build 25131 richting Windows 11 23H2. Naast een hoop kleine reparaties, is het grote nieuws versie 22205.1401.3.0 van de Microsoft Store. We zien hierin welkome features, zoals systeemeigen ARM64-ondersteuning en het overslaan van open applicaties bij automatische updates.

Microsoft introduceerde ook Entra als productfamilienaam. Deze familie bevat Azure Active Directory, Cloud Infrastructure Entitlement Management (de technologie vanuit de CloudKnox-acquisitie) en Verifiable IDs (eerder bekend als Verifiable Credentials).

Met Entra krijgen de productfamilies weer aansprekende namen. Eerder was namelijk ook Priva geïntroduceerd. Dit is de productfamilie met alle privacy features binnen de Security-producten van Microsoft. Privacy was een hot topic deze week, omdat de AVG vier jaar wordt gehandhaafd. Ter heugenis deelde de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit dat ze jaarlijks 1.500 datalekken gemeld krijgen en dat de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens het iets drukker heeft met 25.000 jaarlijks gemelde datalekken. Door alle samenwerkende Europese gegevensautoriteiten is er in de afgelopen 4 jaar inmiddels voor anderhalf miljard euro aan boetes uitgedeeld.

Qua privacy-ontwikkelingen zien we dat Google’s clouddiensten gebruikt mag worden door Nederlandse overheidsorganisaties. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels ook het onderzoek naar Google Analytics afgerond, maar de uitslag volgt later. Ondertussen prijkt de mededeling dat Google Analytics mogelijk niet voldoet en binnenkort niet meer gebruikt mag worden nog op hun website.

9% van alle in Nederland gemelde datalekken heeft een cyberaanval als onderliggende oorzaak. Microsoft komt nu met het plan om voor het einde van de maand voor alle Azure AD-tenants die nog niks met Conditional Access hebben gedaan de Security defaultsfunctionaliteit in te schakelen. Beheerders krijgen 14 dagen respijt om de Security deze standaard Azure AD-informatiebeveiligingsmaatregelen in te schakelen en daarna 14 dagen om multi-factorauthenticatie te registreren. Voor de zomer kunnen we dus al een flink hoger gemiddeld informatiebeveiligingsniveau verwachten.

Dat dit niveau benodigd is wordt geïllustreerd door Folina, een zero day-kwetsbaarheid in Office. In werkelijkheid is dit slechts het eerste voorbeeld van protocol handlers die misbruikt kunnen worden. Raymond en Sander verwachten een hete zomer met protocol nightmares als opvolger van de printer nightmares van vorige zomer…

Microsoft Edge 102 blijkt stiekem toch iets meer nieuwe features te bevatten dan Microsoft uit de doeken deed. De nieuwe Windows 11-gebaseerde gebruikersinterface blijkt te activeren. Er worden ook print issues gemeld met deze versie van Edge. In Edge 104 maakt de drop-functionaliteit zijn entrée.

Naast al het softwarenieuws is er ook hardwarenieuws: De Surface Laptop Go 2 is beschikbaar. Met een i5-processor van de 11e generatie, 256 GB opslag en 16 GB werkgeheugen kan dit een prettig werkpaard vormen in een opvallende kleur. Er kunnen meer onderdelen zelf vervangen worden, dus mogelijk dat dit de lieveling wordt van menig tweaker. Leveringen vinden plaats vanaf 7 juni 2022.

Evenementen

Volgende week staan er twee fysieke evenementen en een virtueel evenement in de agenda.  Op dinsdag 7 juni organiseert dataMinds ’s avonds een evenement bij Cegeka in het Belgische Hasselt. Vooraf onderweg een virtueel hapje lunchen kan bij de Dutch Cloud Meetup met Gonzalo Bissio. Vanaf vrijdag 10 juni vindt vervolgens het grootste Schotse IT Pro-evenement plaats in Glasgow: de Scottish Summit. De line-up is wederom indrukwekkend.

Productiviteitstip

In aflevering 14 besprak Raymond Win + Alt + K om de microfoon te dempen in Teams. Vaker heeft hij echter behoefte in andere apps om te dempen, maar daar leent deze toetsencombinatie zich niet voor. PowerToys biedt dit echter wel als onderdeel van Video Conference Mute. Met Win + Shift + A kunnen naar keuze alle microfoons of een specifieke microfoon worden gedempt. Met Win + Shift + O schakel je de webcam uit. Beide uitschakelen kan met Win + Shift + Q. De status van dempen wordt getoond in een toolbar. De locatie van deze toolbar kun je wijzigen.