S02A21 – Nog een nieuwe feature voor Windows 11 21H2

In aflevering 21 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Voor elke versie van Windows 11 was er afgelopen week nieuws:

  • Voor Windows 11 21H2 is er een optionele update beschikbaar, die Windows naar build 22000.708 brengt. Het brengt ook Windows Spotlight voor het bureaublad en verbeterde Family Safety-verificatie.
  • Build 22621.1 blijkt de RTM build van Windows 11 22H2 te zijn. Deze versie wordt vanaf 31 mei t/m 5 september gebruikt om drivers te verifiëren. Daarna mogen we deze versie als Generally Available (GA) verwachten.
  • Windows 11 in het Developer-kanaal zag build 25126. Deze build van Windows 11 23H2 biedt abonnementsbeheer binnen de Account Settings-pagina en nieuwe features voor de Controller Bar

Van Edge verwachten we deze week versie 102 als GAv. Hierbij schuiven alle versies weer op. Versie 103 gaat van het Developer- naar het Beta-kanaal en versie 104 wordt de nieuwe Developer-versie.

Hoewel Build niet hét feestje is voor IT Pro’s, zien we toch een aantal welkome aankondigingen: een AI for Beginners curriculum, Project Volterra, Azure Container Apps voor productie, PowerShell 7.2.4 en PowerPages.

Microsoft geeft ook aan dat de Microsoft Store steeds prominenter wordt binnen Windows. De mogelijkheden om Windows Store apps automatisch te updaten en apps automatisch te herstellen bij een (her)nieuw(d) apparaat spreken veel thuisbeheerders als muziek in de oren. Zeker nu ook Teams in de Windows Store is verschenen. Ondertussen biedt Apple vanaf 30 juni om in elke app die de mogelijkheid om een app-account te maken, deze ook in de app te verwijderen. De daarbij horende persoonlijke informatie dient dan ook te worden verwijderd.

In de Microsoft 365-webapplicaties wordt deze maanden de mogelijkheid uitgerold om naadloos te wisselen tussen accounts. Betekent dit het einde van het gehannes met Edge-profielen?

De Windows Updates van 10 mei kunnen met een gerust hart geïnstalleerd worden op domain controllers. Microsoft heeft een additionele update beschikbaar gesteld die de authenticatieproblemen oplost die met deze updates ontstonden. De uitdaging rondom KrbRelayUp in Windows wordt echter niet geadresseerd. In plaats daarvan worden alle beheerder aangeraden om hun apparaten lid te maken van Azure AD. Een brug te ver? Alternatief kan er binnen de gehele omgeving worden gewisseld LDAP- naar LDAPS-connecties, LDAP-signing en -tokenbinding worden vereist, Extended Protection for Authentication voor AD CS worden geconfigureerd en mag de mogelijkheid om werkplekken aan Active Directory toe te voegen worden uitgeschakeld.

Wanneer je toch bezig bent kun je gelijk iOS onder versie 12 in de MDM-oplossing gaan blokkeren. Medemensen zullen hun iPhone 5- en iPhone 5s-apparaten niet langer gebruiken, omdat WhatsApp erop per oktober stopt. Voor sommigen betekent het een investering, maar niet zo groot als die van Broadcom om VMware in te lijven.

Evenementen

Op dinsdag 31 mei organiseren de Workplace Ninja’s vanaf 16:00 een virtuele sessie van anderhalf uur met Jesper Nielsen over Endpoint Analytics en Proactive Remediation-scripts. Vanaf 19:00 vindt de vijfde meeting plaats in Rotterdam van de Dutch Cloud Meetup. Vanaf 31 mei vindt ook de tiende Nordic Infrastructure Conference plaats in Oslo. Dichter in de buurt kun je op donderdag 2 juni kiezen tussen een evenement van Azure Thursday in Lijnden en een DIWUG-evenement in Apeldoorn.

Productiviteitstip

De immersive reader in Microsoft Edge biedt een prettigere leeservaring voor webpagina’s. Wanneer de feature voor een pagina beschikbaar is, dan zie je het icoon rechts van de url in de url-balk in beeld.

Je kunt hierbij kiezen voor je eigen lettertype, lettertypegrootte en tussen de 23 ingebouwde thema’s. Versla je dyslexia met extra grote spaties of het opdelen van woorden in lettergrepen of oefen je ontleden door de verschillende woordvormen van kleuren te voorzien. Voorlezen is ook een optie, maar bionisch lezen helaas niet