S02A20 – Een dickpick van de centrale bank

In aflevering 20 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Windows Insider builds 22621.1 en 25210 zijn beschikbaar. Ook van Windows Server vNext is build 25210 beschikbaar. Windows 11 21H2 is volgens Microsoft klaar voor brede uitrol en slechts incompatibele drivers. Je mag de ‘optionele update’ binnenkort verwachten.

Voor Azure AD-adepten is de Graph X-Ray een welkome browser add-on: Gewoon Graph API-calls en de Graph API-PowerShell snippets side-by-side in je browser terwijl je door het Azure-beheerportaal navigeert.

Outlook convergeert naar één codebasis en deze basis kun je nu aan de tand voelen wanneer je Office Insider bent. Quick Assist wordt een app uit de Windows Store en dat gaat vanaf volgende week mogelijk al grote ondersteuningsvraagstukken opleveren.

De eerder besproken Secure Network-feature vind ondertussen zijn weg in Edge Canary (versie 103), terwijl de eerder door Raymond bekwijlde Passwordless-mogelijkheden voor meerdere accounts in Microsoft Authenticator daar nog niet te vinden zijn.

Apple introduceerde nieuwe versies van haar software. Het hoofddoel was om kwetsbaarheden in de producten te adresseren, maar iOS 15.5 kreeg daarnaast ook nog nieuwe features mee.

Google Legacy blijft gratis.

De U.S. Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) doet een hoop aanbevelingen; de Windows updates van mei kun je volgens hen beter niet op Domain Controllers installeren. VMware en Zyxel kun je maar beter geüpdatet hebben… en dan hebben ze het nog niet eens over de nieuwe reeks kwetsbaarheden die VMware op 18 mei adresseerde in WorkSpace ONE.

Zorgverleners in Groenland hebben een uitdaging na een cyberaanval, maar de centrale bank van Zambia heeft de rollen omgedraaid; zij zadelen de aanvallers op met een ludieke gegevensuitwisseling.

Evenementen

Volgende week vinden drie fysieke evenementen plaats in Nederland en België. Maandag 23 mei t/m woensdag 25 mei vindt Techorama plaats in Antwerpen. Dinsdag 24 mei van 17:30 tot 20:30 kun je aanschuiven bij de Dutch Virtual Desktop User Group bij Pink Elephant in Naarden en op Hemelvaartsdag kun je vanaf 18:30 voor een Belgisch avondje terecht bij de Microsoft Cloud and Client Management Community (MC2MC).

Productiviteitstip

Een zoekbalk op de desktop is voor PowerToys-liefhebbers geen nieuwtje. De Fancy Zones in PowerToys zijn ook zo’n fantastische feature. Creëer verschillende lay-outs voor al je aangesloten schermen en sleep vensters op hun plek door ze te verplaatsen met Shift ingedrukt.